Калфин се усъмни в адекватността на съдебната система

По-малко от три месеца преди доклада на Европейската комисия за напредъка на България в областите правосъдие и вътрешен ред вицепремиерът Ивайло Калфин се усъмни публично в адекватността на съдебната система.

Острата реакция на Ивайло Калфин е предизвикана от съдебно решение, с което Агенцията за дипломатически имоти в страната (АДИС) е осъдена да заплати над два милиона лева на младежката кооперация "Ялта".

МК "Ялта" предяви иск към АДИС за пропуснати ползи, след като заради атентатите в Ню Йорк на 11 септември 2001 година, на столичната ул. "Съборна", където по това време се помещава посолството на САЩ, са поставени предпазни заграждения и бариера. На същата улица се намира бар "Астория", стопанисван от МК "Ялта", който по това време е бил в ремонт. Според "Ялта" забраните за движение на превозни средства в района са нанесли щети на кооперацията.

Искът е предявен години след поставянето на загражденията към АДИС като собственик на сградата, в която преди се помещаваше американското посолство, а сега е испанският институт "Мигел де Сервантес".

"Нито наемодателят е поискал затварянето на улицата, нито той го е направил", посочи Калфин. АДИС е под шапката на външното министерство.

Решението, с което агенцията е осъдена, е минало на две съдебни инстанции и то доста бързо, по думите на министъра. На трета инстанция Върховният касационен съд е отказал да разгледа делото, съобщи Калфин.

"При цялото ми уважение към съдебната система, това е едно решение, което поставя под съмнение изобщо нейната адекватност", коментира външният министър и добави, че МВнР може да отнесе случая към съдебния инспекторат.

МК "Ялта" стопанисваше и печално известната дискотека "Индиго", където през декември 2001 г. загинаха 7 деца.

"Сега държавата трябва да се бръкне и да плати сигурно повече, отколкото същите тези хора са платили на семействата на загиналите в "Индиго". Това е един пресен резултат от съдебните куриози в държавата", каза още външният министър.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?