Под режисиран сценарий

Калфин спаси ратификацията на дълга и управляващото мнозинство

Обрат в позициите на АБВ и ДПС след като Горанов обеща 2 млрд.лв. от заема да останат неизползвани

Сложни политически маневри спасиха предложената от правителството дългова програма за 16 млрд. лева, а заедно с нея и управляващото мнозинство, което до последно бе разделено по темата и се появиха съмнения, че премиерът Бойко Борисов е склонен да се откаже от по-нататъшната подкрепа на Патриотичния фронт (ПФ) и АБВ, които отказваха да гласуват за дълга. Решението обаче бе одобрено в парламента с голямо мнозинство след изненадващ завой в позицията на АБВ, но и на ДПС, които отново дадоха рамо на Борисов в кризисен за него момент.

При откриването на дебата в сряда сутринта единствено ГЕРБ и Реформаторският блок (РБ) бяха декларирали подкрепа за предложения от кабинета договор за посредничество с четири банки при тегленето на до 16 млрд. лв. за периода 2015-2017 г. Намерение да гласуват "против" бяха обявили опозиционните БСП, ДПС и "Атака", а също така ПФ и АБВ.

Обратът настъпи след изявление на вицепремиера и социален министър от АБВ Ивайло Калфин, който предупреди, че може да напусне правителството и че одобрението на дълга няма алтернатива. Впоследствие съпартийците му си промениха позицията, като се мотивираха с поетия ангажимент от финансовия министър Владислав Горанов поне 2 млрд лв. да останат неизползвани.

ДПС и БДЦ се позоваха на същия аргумент и заявиха, че подкрепят предложението.

Така след няколкочасов бурен дебат, съпътстван от протестни акции на БСП и "Атака" по жълтите павета, парламентът прие набързо ратификацията на договора. Решението мина на първо четене със 161 гласа "за", 50 "против" и 12 "въздържал се", на второ четене резултат бе 159 "за", 48 "против" и 11 "въздържал се". От БСП се заканиха да сезират Конституционния съд.

Против гласуваха депутатите на БСП и "Атака" плюс Радан Кънев от РБ, който впоследствие обясни, че така давал сигнал на премиера Борисов.

Групата на Патриотичния фронт (ПФ) гласува "въздържал се" с изключение на един депутат, който беше "против".

С гласуването на договора реално не се разрешава поемането на изцяло нов дълг, както твърдят повечето опоненти на решението, а се одобрява подписаният от правителството договор с банките HSBC, Ситигруп, Уникредит и Сосиете Женерал да посредничат при бъдещите емисии на външните пазари.

След успешното гласуване Радан Кънев обяви, че то е показало, че управляващата коалиция от 4 партии е стабилна и може да управлява 4 години. Той благодари на ДПС за отговорното поведение, но побърза да уточни, че политическите различия с движението остават.

БСП пък призоваха президента Плевнелиев да наложи вето на решението, иначе ще сезират Конституционния съд. По-рано през деня Плевнелиев защити предложението на правителството да сключи тригодишен договор за дилърство с банките, като посочи, че така държавата ще получи по-добри финансови условия при бъдещите емисии на външните пазари.

Горанов обеща поне 2 млрд.лв. от планирания дълг да не бъдат използвани

Финансовият министър Владислав Горанов даде мотив не само на АБВ, но и на ДПС да променят позициите си, след като обеща, че поне 2 млрд. лв. от планирания дълг няма да бъдат използвани. Освен това даде заявка, че средствата, необходими за покриване на дефицити, ще се изразходват след обсъждане и дебати и ще отидат за реформи.

Гласуването трябваше да е миналата сряда, но се отложи заради ПФ и АБВ, които заявиха, че не са получили разяснения и не са убедени. През изтеклата седмица техните депутати проведоха консултации с финансовия министър, след което лидерът на АБВ Георги Първанов заяви във вторник, че ще остават против, а ПФ обявиха същото в сряда сутринта.

Министерският съвет отложи редовното си заседание, за да могат всички министри да отидат в парламента за дебата и гласуването на дълга. Премиерът Бойко Борисов, който преди седмица намекна, че може да подаде оставка, ако парламентът не ратифицира договора, обаче не се появи.

Впоследствие той благодари чрез Фейсбук "на всички парламентарни групи, на всеки един от депутатите, който с гласа си подкрепи споразумението за консултантски услуги при управлението на държавния дълг", обърквайки наименованието на решението, което е "договор за дилърство" с четири банки.

Темата за дълга, необходим за покриването на стари задължения и на бюджетните дефицити през следващите три години, се превърна в толкова сериозно политическо предизвикателство, след като БСП видяха в нея златен шанс за старт на предизборната си кампания. Социалистите са категорично против предложението на кабинета, без да предлагат някаква смислена алтернатива. "Атака" твърдят, че заемът бил "военен" и също са против, каквато позиция зае и ДПС.

При това положение стана ясно, че гласуването на дълга ще е своеобразен вот на доверие към кабинета и може да има по-сериозни политически последици за състава на управляващата коалиция.

Калфин постави въпроса за оставането си в кабинета при отрицателен вот на АБВ

В такава посока бе и изказването на вицепремиера и социален министър от АБВ Ивайло Калфин.

"Парламентарната група на АБВ има различно мнение - те имат своята автономия. Но начинът, по който се решава, поставя въпроса за това доколко аз мога да бъда ефективен в правителството и тази сутрин съм поставил този въпрос пред премиера", заяви той от трибуната, след като дни наред защитаваше позицията на кабинета за новия дълг.

"Вие обсъждате не вземането на дълг. Обсъждате споразумение с посредници, от него не следва дълг. Второ, вземането на дълг се решава от вас, тук от тази зала в парламента”, подчерта Калфин.

"Когато за 2015 г. България има да връща 7 млрд. лева, вие сте го гласували. 2.5% дефицит, вие сте го гласували със Закона за бюджета. За тази година прави общо 9.5 млрд. лева, гласувани от вас”, поясни вицепремиерът.

Калфин изрази несъгласие с тезата дефицитът да бъде спрян. "Ако дефицитът се нулира, което направи Дянков, това значи за тази година с 12% да се намалят бюджетите на всички ведомства. Социалната система няма да понесе такова намаление. Ако някой има други идеи, може би е добре да го каже, но това са фактите”, каза още Ивайло Калфин.

Веднага след това финансовият министър Горанов заяви, че се ангажира поне 2 млрд. лв. планирания нов дълг да се окажат ненужни накрая. "Не говорим за поемането на нов дълг. Дали ще поемаме нови дългове, извън вече гласуваните за тази година, ще се решава пак тук, в тази зала с приемането на следващите бюджети", за пореден път обясни Горанов на депутатите.

Въпреки ангажимента му за 2-та милиарда, текстът на одобреното решение не беше променен и в него остана лимитът от 16 млрд. лв., тъй като той е заложен в договора, подписан от правителството и парламентът не може да го редактира.

АБВ и ДПС внезапно бяха убедени от Горанов

След изказванията на Калфин и Горанов председателят на групата на АБВ Борислав Борисов заяви, че са решили да подкрепят дълга, тъй като в хода на дебата и в разговорите през почивките Горанов отговорил на основните им два въпроса - за какво ще се изхарчат средствата, които ще формират дефицитите в следващите две години и възможно ли е намаляване на сумата на бъдещите задължения. Според него министърът уверил, че ще се води дебат за разходването на средствата и това давало увереност, че парите ще се използват за икономически растеж.

АБВ бяха поставили условие за по-малък размер на дълга, но сега получили уверение, че дори и лимитът от 16 млрд. лв. да не бъде намален сега, то няма да се стигне до тегленето на цялата сума.

С подобни аргументи Йордан Цонев от ДПС обяви и обрата в позицията на своята парламентарна група. Депутатите били убедени да направят това, след като Горанов поел ангажимент за реформи, обещал намаляване на дълга и е признал грешката, направена от тогавашната опозиция от ГЕРБ при гласуването на извънреден заем от 1 млрд. лв. от кабинета "Орешарски".

Последва и декларация от Светлин Танчев от БДЦ, че групата ще гласува за споразумението, убедена от изказванията на финансовия министър.

След успешното гласуване на договора депутатите от БСП започнаха да скандират "Оставка” и да размахват плакати "Не на дълга”. Преди това мнозинството отказа да разгледа внесения от Румен Гечев и Георги Кадиев проект между първо и второ четене да се промени лимитът на дълга и той да е 3.5 млрд евро, вместо 8 млрд.

Радан Кънев разкри намерения на ГЕРБ да извадят АБВ и ПФ от мнозинството

Съпредседателят на РБ Радан Кънев пък съобщи след вота на първо четене, е гласувал "против" ратификацията на договора. Той поясни, че ако гласуването е бил на косъм, със сигурност е щял да подкрепи, но в този случай дава знак към премиера.

"Вярвам, че Бойко Борисов иска да гарантира финансовата стабилност в страната. Ние искаме ясен знак, че той иска да гарантира и политическата ѝ стабилност. Искаме да не се допусне и най-малко съмнение по отношение на маневри в мнозинството и това да внесе нестабилност, която би обезсмислила финансовата стабилност, която имаме. Винаги, когато сме убедени, че едно решение е правилно, независимо от конюнктурата, ще го подкрепим. Имаше множество изказвания от средите на ГЕРБ, които не криеха намерението, че чрез това гласуване ПФ да бъде изваден от мнозинството, може би и АБВ. Видя се, че АБВ по един доста странен начин са взели завоя в последният момент, а от ПФ не са успели. Трябва да изкореним това съмнение, тъй като стабилността на страната има две страни-едната е да гласуваме за финансова стабилност, другата е здравото мнозинство, което да проведе необходимите реформи, за да не ни се налага повече да взимаме такива дългове. Този отрицателен вот беше вот в подкрепа на амбицията на Борисов да управлява в коалиция с РБ", заяви Кънев от трибуната.

След това предупреди, че когато мнозинството и част от опозицията осигуряват финансова стабилност на правителството, такава стабилност се дава и на фирми, "увиснали като пиявици" на държавата и общините, благодарение на които "сме на този хал", а комфортът за управлението може да се окаже и комфорт "за тези, които и досега са го имали".

Предвид травматичния начин, по който протече дебатът, разчитам на личните гаранции на премиера за реформи, за да не позволи и стотинка да бъда открадната, както беше досега", заяви Кънев.

Той напомни, че държавата, институциите и бизнесът функционират крайно неефикасно, чуждите инвеститори са разочаровани и отчаяни, а думата "България" за тях се е превърнала в символ на корупция и пробита съдебна система. Именно това е причината за дълга и дефицита, които можем да прикрием с инструментите, предлагани от финансовия министър, но течовете в пробитата каца можем да спрем само с дълбоки реформи на правосъдието, администрацията, регулаторите, продължи той.

Споделяне

Още по темата

Още от България