Калфин: Трудно е сега да се увеличат заплатите на социалните работници

Снимка: БГНЕС

Социалните работници заслужават по-високи възнаграждения, но на този етап трудно може да се намери решения на исканията им за увеличение на заплатите с 20 процента от този месец. Това заяви министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин в сряда, ден преди насрочената за следващия ден едночасова ефективна стачка на работещите в 20 дирекции "Социално подпомагане".

"Аз мога да увелича заплатите с 20 процента, ако направя съкращения, само че не мисля, че това може да се направи, защото това са служители, които трябва да стигат и до хората в най-отдалечените и малки населени места", коментира Калфин.

Той посочи, че в социалната сфера не е имало съкращения въпреки предвиденото със закона за бюджета десетпроцентно намаление на разходите на всички ведомства.

Калфин съобщи, че се е обърнал към министъра на финансите за разрешаване на проблема с ниските възнаграждения в сферата, но на този етап не може да обещае нищо.

"Във времето те са получавали най-различни обещания, които не са изпълнявани, за което много съжалявам, но не са от мен тези обещания", каза още Калфин.

По повод исканията за по-добри условия на труд министърът коментира, че 2700 компютъра за Агенцията за социално подпомагане са разпределени и изпратени навсякъде и с влизането на информационната система работата ще се облекчи.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?