Калфин: Трябва да увеличим военните мисии зад граница

Калфин: Трябва да увеличим военните мисии зад граница

Трябва да разгледаме увеличаване на нашето присъствие в мисии зад граница, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин в неделя пред БНР.

Той съобщи, че се очаква становище на Министерството на отбраната (МО) за евентуалното изпращане на български контингент в Кандахар, освен съществуващия в афганистанската столица Кабул.

Ивайло Калфин посочи, че преди 3-4 години имахме над 800 военни зад граница, а сега са 400.

“Ние семе далеко от целите, които си поставят натовските страни за присъствие, които са над 1000 души в българския случай, но не е нормално и да бъде намалявано участието”, смята той.

По отношение на Афганистан министърът допълни, че българското участие може да бъде не само военно, но в обучение на кадри и във възстановяването на страната, каквото има и в момента.

Сега правим едно голямо дарение на афганистанската национална армия от боеприпаси и въоръжение, каза министърът.

Ще продължим с тези усилия, но при всички случаи военното присъствие е изключително важно, допълни той.

По думите му към момента има принципно съгласие и най-вероятно в скоро време правителството ще вземе решение за една рота допълнително в Кабул. В разговори с НАТО е обсъждана и възможността български военни да поемат вътрешната охрана на летището в Кандахар, който е по-неспокоен и размирен район.

“Очакваме формално МО да потвърди от военнотехническа гледна точка дали това е изпълнимо и дали с нашата екипировка и подготовка ние бихме могли да поемем тази задача”, каза министър Калфин.

Той уточни, че както са всяка натовска операция, решението се взима от Министерския съвет и не е необходимо одобрение на Народното събрание. В този случай обаче Калфин смята за задължително въпросът да се обсъди поне в комисията по външна политика и депутатите да получат цялата информация, която желаят.

Той отрече по този въпрос да има конфликт между него и министъра на отбраната Веселин Близнаков.

“Проблемът излезе от това, че министър Близнаков обяви публично, и то между другото в един разговор по видеовръзка с български войници зад граница, че ще изпратим такъв контингент. Това е една от възможните опции. Пак казвам, аз поне не съм чул, а мисля, че и никой в Министерския съвет, официалното становище на МО дали това е възможно да се направи. Но не изключвам действително тази опция, тя е една от вероятните”, каза Ивайло Калфин.

Той подчерта, че мисията в Афганистан е важна. “И НАТО действително е заложила авторитета си в една изключително тежка операция, в която Русия се провали преди години, в която няма никакви ясни гаранции за успех.”

В същото време, каза Калфин, НАТО хвърля големи усилия в Афганистан, защото оттам излиза 70 процента от производството на наркотици в света и оттам идва голяма част от финансирането на терористичните организации.

“И докато в Афганистан не се създаде една прозрачна държавна система, в която националните власти да имат възможност, с помощта на международните сили, да контролират това, което се случва в държавата, Афганистан ще бъде заплаха именно заради производство на наркотици и финансиране на тероризма”, обясни външният министър.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят