Калфин вижда повече вреди отколкото ползи в търговското споразумение САЩ-ЕС

Ивайло Калфин, сн. БГНЕС

Според вицепремиера Ивайло Калфин във варианта, в който до момента е договорено Трансатлантическото споразумение за търговия и инвестиции (ТПТИ) между САЩ и ЕС, не би трябвало да бъде подкрепено.

Калфин коментира пред журналисти в четвъртък, че личното му мнение е, че във вида до момента вижда повече вреди, отколкото ползи. Той смята, че правителството трябва да поръча и да направи оценка на въздействието на споразумението и вече се е обърнал с такава молба към премиера.

По думите му проблем е процедурата за уреждане на споровете и възможностите за одържавяване на публични услуги.

Калфин каза, че задължително трябва да се договори еднакво спазване на стандартите и за труд, и за екология. Според него се говори за ползите от споразумението средно за ЕС, а България има своя икономика и интереси и те трябва да бъдат отчетени в националната ни позиция по споразумението.

В отговор на въпрос какви са евентуалните ползи от споразумението, министърът коментира, че отварянето на пазарите дава повече възможности за икономиката, но е важно дали те ще бъдат за конкурентоспособната ни икономика. Той направи паралел с участието ни на европейските пазари - много износ с ниска добавена стойност.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?