Калфин за Валерия Велева: Финансовите проблеми карат някои да правят какво ли не за дребни суми

Калфин за Валерия Велева: Финансовите проблеми карат някои да правят какво ли не за дребни суми

"За съжаление, финансовите проблеми карат някои журналисти да правят какво ли не за дребни суми". Така зам.-председателят на АБВ и бивши вицепремиер Ивайло Калфин коментира пред бТВ твърденията в сайта на Валерия Велева, че се е самопредлагал за еврокомисар и на Бойко Борисов, и на Румен Радев.

По-рано в сряда се разигра скандал между Калфин и главната редакторка на "Епицентър" Валерия Велева по време на пресконференция в парламента. Повод беше публикация в сайта, че Калфин безуспешно молил и Борисов, и Радев, да бъде издигнат за еврокомисар.

Докато отговаряше на репортерски въпрос, Калфин се обърна към Велева с думите: "Искам да ви кажа още нещо, понеже виждам тук г-жа Велева. Един полуфалирал сайт, очевидно зависещ много от своите спонсори, току-що написа статия за мен. Тя е лъжа! Не е вярна."

"Не е почтено да говорите така за един сайт - дали е фалирал или не, това не е ваша работа", отвърна му Велева, според която в сайта ѝ са цитирани думи на Калфин по адрес на избрания президент Румен Радев.

"Написали сте внушения, които не са верни. Те са лъжа", повтори Ивайло Калфин. Преди да бъде изключен микрофонът ѝ, Велева успя да му каже: "Както ви беше недостойно поведението към Радев по време на кампанията, така и в момента поведението ви е недостойно."

В сряда следобед Ивайло Калфин бе гост в бТВ, където отново коментира: "Тази статия е лъжа...Аз не съм се самопредлагал за никакъв пост и не е ставало дума."

Той обаче разкритикува липсата на действия за издигане на нов български еврокомисар на мястото на Кристалина Георгиева, която от 1 януари отива в Световната банка.

След като подаде оставката на правителството премиерът Бойко Борисов каза, че няма да издига еврокомисар. Такива са и призивите на БСП. Очакванията бяха номинацията да бъде издигната от служебния кабинет, назначен този месец от президента Росен Плевнелиев, който обаче съобщи в сряда, че отстъпва това право на приемника си Румен Радев.

Калфин каза, че след разговори с членове на Европейската комисия и с партийни лидери в Брюксел е разбрал, че всяко забавяне намалява шансовете ни за значим ресор в комисията. По повод информациите, че се е предлагал за поста, той коментира: "За съжаление финансовите проблеми карат някои журналисти да правят какво ли не за дребни суми".

Ние сигурно сме първата държава, която ще остане без еврокомисар, коментира Калфин.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?