Калфин: Забавно е, че ме обвиняват в любов към Пеевски

Калфин: Забавно е, че ме обвиняват в любов към Пеевски

Много ми е забавно,когато някой ме обвинява в любов към Делян Пеевски. Мнението ми там е казано много отдавна и то публично. Това заяви във вторник вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин пред Нова телевизия по повод коментарите, че с решението да остави без повишение на минималните осигурителни прагове единствено сектора производството на тютюневи изделия, фаворизира този бранш и основните играчи на него - “Булгартабак“, където акции държи депутатът от ДПС Делян Пеевски, и "Кинг Табако интернешънъл".

Според Калфин изнесените от Института за пазарна икономика (ИПИ) и някои медии данни за развитието на сектора са погрешни. Калфин заяви, че решението в този сектор да не се вдигат минималните осигурителни прагове почива на абсолютно обективни критерии.

“Процесът е абсолютно обективен. Има 85 икономически области, за 48 от тях синдикати и работодатели са се разбрали с колко да се увеличат минималните осигурителни прагове. Проблемът е, че за останалите 37 области те не са се разбрали. За тези области гледахме средната работна заплата, средния осигурителен доход и печалбата за миналата година, за да решим какво да е увеличението. Тютюнопроизводството е единственият отрасъл, където всички тези неща са със знак минус“, каза той.

"Освен това и в този отрасъл ще има увеличение на вноските заради повишаването на минималната работна заплата”, обясни Калфин.

По повод реакцията на Радан Кънев от Реформаторския блок, който в понеделник се възмути от служебното вдигане на осигурителните прагове, Калфин заяви, че вероятно тя се дължи на липсата на достатъчно информация.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?