Калфин: Забавно е, че ме обвиняват в любов към Пеевски

Калфин: Забавно е, че ме обвиняват в любов към Пеевски

Много ми е забавно,когато някой ме обвинява в любов към Делян Пеевски. Мнението ми там е казано много отдавна и то публично. Това заяви във вторник вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин пред Нова телевизия по повод коментарите, че с решението да остави без повишение на минималните осигурителни прагове единствено сектора производството на тютюневи изделия, фаворизира този бранш и основните играчи на него - “Булгартабак“, където акции държи депутатът от ДПС Делян Пеевски, и "Кинг Табако интернешънъл".

Според Калфин изнесените от Института за пазарна икономика (ИПИ) и някои медии данни за развитието на сектора са погрешни. Калфин заяви, че решението в този сектор да не се вдигат минималните осигурителни прагове почива на абсолютно обективни критерии.

“Процесът е абсолютно обективен. Има 85 икономически области, за 48 от тях синдикати и работодатели са се разбрали с колко да се увеличат минималните осигурителни прагове. Проблемът е, че за останалите 37 области те не са се разбрали. За тези области гледахме средната работна заплата, средния осигурителен доход и печалбата за миналата година, за да решим какво да е увеличението. Тютюнопроизводството е единственият отрасъл, където всички тези неща са със знак минус“, каза той.

"Освен това и в този отрасъл ще има увеличение на вноските заради повишаването на минималната работна заплата”, обясни Калфин.

По повод реакцията на Радан Кънев от Реформаторския блок, който в понеделник се възмути от служебното вдигане на осигурителните прагове, Калфин заяви, че вероятно тя се дължи на липсата на достатъчно информация.

Споделяне

Още по темата

Още от България