Калифорниец съди Гугъл за неправомерно събиране на данни за геолокализиране

Калифорниец съди Гугъл за неправомерно събиране на данни за геолокализиране

Калифорниец внесе във федерален съд иск срещу интернет гиганта Гугъл за незачитане на правото на личен живот чрез проследяване на движенията на потребителите на смартфони въпреки деактивирането на функцията "история на локализирането", съобщи Франс прес.

Освен обезщетение с неуточнен размер, ищецът се опитва да получи право да представлява всички американски потребители на айФон и Андроид, които са изключили функцията за локализиране, за да не може Гугъл да регистрира движенията им.
 
"Гугъл изрично уведомява потребителите на своята операционна система (Андроид) и приложения, че активирането на определени параметри ще възпрепятства геолокализирането им. Това твърдение обаче е невярно", се казва в иска.
 
Въз основа на статия в печата, информацията в която е потвърдена от университетски учени, ищецът обвинява Гугъл, че нарушава закона за защита на личния живот.
 
Компанията не пожела да коментира.
 
След публикуването на статията миналата седмица Гугъл внесе промени на страницата си за техническа помощ. Сега там пише, че деактивирането на историята на локализирането не засяга другите услуги за локализиране, които използва устройството. 
 
Данни за местоположението може да се събират също при използване на услуги като карти или търсене, се посочва на сайта на Гугъл. По-рано там пишеше, че изключването на функцията "история на местата" означава, че Гугъл на съхранява данните за посетените места. 

Споделяне

Още от Свят