Калифорния и Китай подписаха споразумение за сътрудничество за климата

Губернаторът на Калифорния Джери Браун и китайският министър на науката и технологиите

Калифорния и Китай подписаха споразумение за разработване на "чисти" енергийни технологии, сътрудничество по схемите за търгуване на парникови емисии и изследване на положителни за климата търговски и инвестиционни възможности, предаде Ройтерс.

Калифорнийските власти и китайското министерство на науката и технологиите ще развият съвместно партньорство за чисти технологии, което да стимулира иновациите в области като улавянето и складирането на въглеродния диоксид, както и в сферата на модерните информационни технологии, които биха могли да помогнат за намаляване на вредните емисии.

Споразумението бе подписано в Пекин във вторник - първия ден от осмата министерска среща за чиста енергия, която събра министри, бизнесмени и експерти от двайсетина страни в китайската столица до 8 юни.


Миналата седмица американският президент Доналд Тръмп изтегли Съединените щати от Парижкото споразумение за климата. Това решение бе осъдено от губернатора на Калифорния Джери Браун като безумно.

Браун предупреди днес на форума в Пекин, че климатичните промени може да са по-опасни от фашизма през Втората световна война. Китай може да изиграе водеща роля за определяне на световни стандарти за автомобилните емисии, каза той.

Междувременно най-високопоставеният американски дипломат в Китай напусна Държавния департамент в знак на протест срещу решението на Тръмп да изтегли САЩ от Парижкото споразумение.

Дейвид Ранк управляваше временно като шарже д'афер посолството на Съединените щати в Пекин.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?