Калифорния се подготвя за бурята на десетилетието

Калифорния се подготвя за бурята на десетилетието

Американският щат Калифорния се подготвя за най-тежката буря от десетилетие насам, предаде Франс прес.Очаква се стихията да връхлети щата през уикенда. Метеоролози прогнозират 36 часа обилни дъждове и снеговалежи.

В последните шест години Калифорния преживява голяма суша. Заради нея от две години насам бяха въведени ограничения в потреблението на вода. Сега жителите на щата трябва да се подготвят за рязко покачване на водоемите, за свлачища, за повалени дървета и дори за лавини, прогнозират експерти. Заради опустошителните пожари в последните години на много места растителността изчезна и терените са оголени, което увеличава рисковете от наводнения и свлачища в случай на проливни дъждове.

Местните и федералните власти през уикенда непрекъснато ще наблюдават дигите и язовирните стени на някои реки. Те ще имат готовност за издигане на импровизирани прегради и диги от чували с пясък, както и за евакуация на някои опасни зони на щата.

Заради предупрежденията за буря се очаква много хора да решат да напуснат щата и това да доведе до задръствания по водещи магистрали.

Звездите, дошли за церемонията за връчването на филмовите награди "Златен глобус" в Лос Анджелис, може пък да преминат по червения килим под проливен дъжд в неделя вечерта.

Очаква се бурята да достигне щата Орегон на север от Калифорния и дори да засегне част от Невада.

Споделяне

Още от Свят