Калифорния стана петата икономика в света

Калифорния стана петата икономика в света
Икономиката на Калифорния стана петата най-голяма света, задминавайки тази на Обединеното кралство, съобщи АП, като се позова на нови данни на американските федерални власти.
 
БВП на Калифорния е нараснал с 127 млрд. долара от 2016 г. до 2017 г. и е превишил 2.7 трлн. долара, показват данните. През това време британската икономика се е свила, изчислено в американски долари, като това се дължи отчасти на вариациите на обменния валутен курс.
 
В Калифорния живеят 40 милиона души. Там се намира технологичният хъб Силициева долина и световната столица на шоубизнеса Холивуд.
 
Всички икономически сектори, с изключение на селското стопанство, са допринесли за повишаването на БВП на Калифорния, казва Ирена Асмундсон, главен икономист в калифорнийския департамент на финансите. Финансовите услуги и секторът на недвижимите имоти имат принос в растежа с 26 млрд. долара, следвани от сектора на информационни технологии с 20 млрд. долара и на производството с 10 млрд. долара
 
Калифорния бе петата икономика в света и през 2002 г., но после падна до 10-о място през 2012 г. след финансовата криза. Оттогава в щата се откриха 2 млн. нови работни места, а нейният БВП нарасна с 700 млрд. долара.
 
 
Преди Калифорния петте най-големи икономики в света са САЩ, Китай, Япония и Германия.
Споделяне

Още от Бизнес