Калифорния забранява продажбата на нови бензинови коли след 2035 г.

Подписването на заповедта от Нюсъм

Калифорния планира да забрани продажбите на нови бензинови леки и тежкотоварни автомобили от 2035 година, тъй като водещите автомобилостроители преминават към електромобили, за да се намалят парниковите емисии. Това съобщи губернаторът Гевин Нюсъм, който подписа изпълнителната си заповед за това на капака на прототип на червен електромобил Форд мустанг Мач-И (Ford Mustang Mach-E).

Амбициозната мярка е най-значимата досега за американски щат и цели да се прекрати използването на двигатели с вътрешно горене, но е в противоречие с политиката на президента Доналд Тръмп в подкрепа на изкопаемите горива.

Нюсъм обяви по-рано този месец, че ще засили още вече активните усилия на щата за борба с климатичните промени на фона на сезон с рекордни пожари.

Бележим нов курс, обяви Нюсъм на пресконференция в Сакраменто, изправен пред електромобили, произведени от автомобилопроизводители, подкрепящи усилията на Калифорния за намаляване на емисиите от превозни средства.

Щатът се ангажира с твърда цел да прекрати постепенно продажбите на нови бензинови автомобили до 2035 година и призовава другите щати да направят подобни стъпки, каза Нюсъм.

Калифорния има и по-мащабна цел - да намали парниковите газове с 80 процента спрямо равнищата от 1990 до 2050 година, но през последните години емисиите от транспортния сектор се увеличават.

Споделяне

Още от Бизнес