Калин Георгиев: България не е мишена, а платформа за тероризъм

Разследването на атентата в Бургас излиза от „оперативната си фаза” и влиза във „фазата на събиране на преки доказателства”

Снимка: БГНЕС

България не е станала мишена, а платформа за терористична дейност покрай атентата на бургаското летище „Сарафово”, извършен на 18 юли миналата гаодина. Това коментира в събота главният секретар на МВР Калин Георгиев пред Нова телевизия в една от изключително редките си медийни изяви през последните месеци.

„Аз не бих казал, че България е мишена. България е платформа. Т.е. България е била използвана за извършването на един терористичен акт, който има, определено има друга насоченост”, заяви професионалният ръкловодител на силовото ведомство, уточнявайки, че въпреки това колегите му не подценяват сериозността на случая.

Той не коментира неофициалната информация от прокуратурата, че вътрешният министър Цветан Цветанов всъщност не е получавал разрешение да огласи евентуалната връзка на Хизбула с бомбения атентат, както твърдеше президентът Росен Плевнелиев.

Георгиев обаче влезе в противоречие с думите на главния прокурор Сотир Цацаров, който обясни, че т.нар. „обосновано предположение”, споменато от Цветанов, всъщност не е подкрепено от достатъчно категорични доказателства, които биха могли успешно да се използват в съда.

„Не бива да очаквате, че някой представител на международна терористична организация ще дойде и ще си признае, и ще каже аз съм член или активист на Хизбулла или на която и да било друга организация. Така че мисля, че логическата конструкция е изключително важна. И тези обосновани предположения, които ние имаме ще бъдат достатъчно годни доказателства в съда. Освен това, ние продължаваме да събираме доказателства.Изготвени са множество съдебно-следствени поръчки, които вече са изпратени в редица държави. Говорим за Канада, Австралия, държавата Израел и т.н.”, смята главният секретар на МВР.

Същевременно от думите му стана ясно, че към този момент разследването на атенатата край Бургас по-скоро е основано на оперативни данни и тепърва предстои службите да стигнат до по-сигурни данни за организацията на терористичния акт.

„Разследването излиза от оперативната си фаза и вече влиза във фазата на събиране на преки доказателства за извършителите на терористичния акт. Знаете, че ние изключително много разчитаме на помощта на правителството на Ливан... Аз ви предлагам да се концентрираме върху темата на разследването. Т.е. доказателствата, които ние събираме и предстои да съберем. Оттам нататък разследването ще покаже докъде ще стигнем. Нашата цел е да съберем достатъчно годни доказателства и да изправим виновните пред съд”, поясни Калин Георгиев.

Уточни и, че делото се наблюдава приоритетно от един от новите зам.-главни прокурори – Ася Петрова, която случайно или не беше единственият представител на държавното обвинение, придружаващ МВР шефа Цветанов на почти 3-седмичното му посещение в САЩ в края на миналата година.

„Безспорно, безспорно е, че извършителите на терористичния акт са влезли от Ливан, от Бейрут. Имаме преки данни, че те са били във Варшава, през Прага, през Румъния, влезли са не територията на България. Били са по Черноморието, след което по обратния маршрут са се оттеглили, като са използвали възможностите за свободно придвижване на хора, стоки и капитали от страните в Европейския съюз.

Освен това принтерът, който е използван за отпечатването на неистинските документи за самоличност, които са използвани, доказано използвани за участие в терористичния акт на територията на България в Сарафово, са отпечатани в проследени... проследен е пътят на тези документи и е доказано, че те са отпечатани в Бейрут.

Също така е напълно ясно и доказано, че ДНК профилът на извършителя на терористичния атентат, известен на вас и на българските служби само с оперативния псевдоним, който е използвал, т.е. с фалшивите имена – Жак Филип Мартен или Джак Филип Мартин е бил в контакт с другото лице, което е установено като съпричастно към атентата. Т.е. там имаме пряка връзка между двамата”, обобщи основните заключения на разследването главсекът.

Съпричастността на групировката Хизбула с атентата бе огласен от министър Цветан Цветанов във вторник след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност при президента. Новината предизвика възмущението на опозицията, която разтълкува, че България се поддава на натиск от САЩ и Израел и така създава опасност за сигурността си. Впоследствие управляващите доста се оплетоха в обясненията си, като се оказа, че не прокуратурата е дала разрешение за изнасянето на информацията, както бе обявено и би трябвало да се случи, а лично премиерът Бойко Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?