Калин Георгиев: В МВР не работят балерини

Калин Георгиев: В МВР не работят балерини

В МВР не работят балерини и когато бъдат предизвикани с арогантност, думи или действия, това води до съответните последствия. Трябва обаче да има и дозиране на полицейската реакция. Така главният секретар на вътрешно министерство Калин Георгиев коментира в събота темата за полицейското насилие в  предаването ”Тази събота” по бТВ.

Той посочи, че досега не е скрит нито един случай на превишаване на полицейски права и  обеща в бъдеще подчинените му да станат не само по-вежливи, но и по-квалифицирани. Георгиев обясни, че докато преди отсъствието на интелект в МВР е можело да се компенсира с мускули, сега не е така. ”Защото какво е МВР? МВР е функция на обществото и ние сме представителна извадка на това общество”, каза главният секретар.

Георгиев коментира и случая с един от музикантите на Слави Трифонов - Илия Илиев, който се оплака от полицейска арогантност по време на акция. Георгиев бе категоричен, че служителите на ГДБОП са действали правомерно в условия на неотложност. ”Аз ги познавам лично, те не са такъв тип да се държат арогантно. Това са законови правомощия, защо да е полицейщина?”, коментира главният секретар.

Георгиев даде и съвет на българските граждани – да имат предвид, че на гърба на картите на служителите на МВР пише, че всички са задължени да оказват съдействие на институцията.

Калин Георгиев засегна и друга тема – убийствата по непредпазливост, визирайки случая с убитото от маршрутка в София момиче. По думите му тези деяния трябва да влязат в графата тежки престъпления, а не да се разминават с условни присъди или пробация. Въпросът ще мине на обществено обсъждане в понеделник, допълни той.

На въпрос колко пъти е бил с оставка в джоба, Георгиев изрази съжалението си, че няма джобове, за да покаже нагледно. Правейки равносметка какво би му коствало загубата на поста, той заяви: ”Заплатата ми отива за наем и ток, всяка година поне по веднъж съм в болница”.

Георгиев отрече някой да е обсъждал с него назначението му за шеф на ДАНС. ”Ако е имало такива слухове, то те са били плод на фантазиите на различни хора”, заяви той.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?