Калин Калпакчиев: Общественото внимание върху съдебната система е полезно за нея

Калин Калпакчиев, сн. Правен свят

Общественото внимание, което съдебната система привлече върху себе си покрай скандалите в последните седмици, е полезно за нея, защото ѝ дава възможност да реши проблеми, които отдавна стоят пред нея – във връзка с по-доброто функциониране, така че да създава усещане за стабилност и да дава на хората удовлетвореност и справедливост.

Тази теза разви членът на Висшия съдебен съвет (ВСС) Калин Калпакчиев във вторник пред БНР. Според него "разговорът за това дали институциите си вършат работата, е част от плуралистичния дебат, а не подкопава устоите на държавата".

По повод скандала около компрометираната система за случайно разпределение на делата в Софийския градски съд (СГС), който предизвика безпрецедентна реакция на над 40 съдии, обявили се за проверка и оставка на ръководството на СГС, Калпакчиев прогнозира, че въпросният софтуер ще бъде сменен.

Такъв ангажимент прие наскоро и правосъдният министър Христо Иванов, обявявайки, че правителството възнамерява да разработи нова система за случайно разпределение, която впоследствие да подари на ВСС.

"За това, че системата, софтуерът, който сега всички почти се обединихме, че е компрометиран. Това беше известно още преди около две години. Важното е, мисля, че няма да има отстъпление от това, че софтуерът ще бъде сменен. Тук, може би, е важно да се каже, че точно в тези две седмици опитът за конспиративни теории, за истеризиране на обстановката, абсолютно не е полезен, защото спомага за замъгляване, а не за изясняване", коментира още Калпакчиев.

По повод процедурата за избор на председател на Върховния касационен съд (ВКС), която е под въпрос след оттеглянето на единия кандидат – Лозан Панов, членът на ВСС заяви, че тя трябва да продължи. В момента единственият кандидат за поста е зам.-председателят на ВКС Павлина Панова. Тя бе призована от двама колеги на Калпакчиев да се оттегли, както Панов, който взе това решение, след като бе блъснат от кола на пешеходна пътека.

"Най-искрено желая на колегата Лозан Панов да се възстанови, но с оглед на конкретните обстоятелства преценихме, че трябва да му бъде дадена възможност, с оглед конкретните факти на неговото здравословно състояние, да може да размисли по-дълъг период. Факт е, че в утрешния ден (сряда – бел.ред.) ние трябва да решим какво правим с процедурата. Аз смятам, че процедурата трябва да продължи естествения си ход, независимо дали ще остане един кандидат или двама. В никакъв случай това не означава, че, ако остане един кандидат, процедурата ще се компрометира", заключи Калпакчиев.

Споделяне

Още по темата

Още от България