Калин Калпакчиев оглави Съюза на съдиите в България

Калин Калпакчиев оглави Съюза на съдиите в България

Съдията от Софийския апелативен съд и бивш член на Висшия съдебен съвет Калин Калпакчиев бе избран в неделя за председател на Съюза на съдиите в България. Той ще замени на поста съдия Атанас Атанасов от Софийския градски съд.

Съдия Калин Калпакчиев е един от най-известните членове на съдийския съюз заради работата си в предишния състав на Висшия съдебен съвет. Той бе сред най-изявените реформатори в малцинството на ВСС, заради което влезе в редица конфликти с главния прокурор Сотир Цацаров ипредставляващия член на ВСС Димитър Узунов. Калпакчиев бе и един от най-атакуваните членове на ВСС от медиите на Делян Пеевски и кръговете около тях.

Съдия Калпакчиев бе двигателят зад изработване на методиката за измерване на натовареността на съдиите, която бе единственият акт на стария ВСС, похвален от Европейската комисия.

Изпълнителен секретар на ССБ ще бъде Даниела Мавродиева, която е съдия във Върховния
административен съд.

В новия Управителен съвет на съдийския съюз влиза още наказателния съдия от Софийския районен съд Петко Петков, който беше заместник-министър на правосъдието в екипа на Христо Иванов. По време на мандата на съдия Петков бе затегнат режима за предоставяне на гражданство на чужденци на основание български произход.

Друг член на новото ръководство е съдия Емил Дечев от Софийския градски съд, който бе кандидат за член на Висшия съдебен съвет в последния му състав. Съдия Дечев представи една от най-реформаторските платформи, но не получи достатъчна подкрепата на колегите си, за да бъде избран. В управата на ССБ влиза и съдия Красимир Мазгалов от Софийския градски съд, който беше един от най-активните протестиращи срещу бившата шефка на съда Владимира Янчева. Заради това старият ВСС се опита да накаже Мазгалова като отхвърли добрата му атестация като съдия.

Останалите членове на новото ръководство са Вероника Бозова от районен съд Враца и Йордан Дамаскинов от Русенския окръжен съд.

Едновременно с избора ССБ прие декларация, в която се “изразява безпокойство от видимата тенденция да бъде уязвявана независимостта на съда чрез използване на привидно законни средства, манипулиране на общественото мнение и всяване на страх“.

“Последните месеци бяхме свидетели на атаки срещу съда по повод упражняване на законни правомощия, каквито например са отправяне на преюдициално запитване до Съда на Европейския съюз и искане до Конституционния съд; прилагане правото на Европейския съюз при защита правата на уязвими лица и малцинствени групи; решаване на дела, по които представители на другите власти насаждат очаквания за определен резултат“, се казва в декларацията.

Съдиите заявяват, че има съмнения, че “ при тенденциозно упражняване на правомощия от органи с репресивна власт се преследват нелегитимни цели, сплашване и обругаване на съдии, злепоставянето им в очите на хората и в крайна сметка, уронване авторитета на съда“.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?