Калин Калпакчиев поиска правосъдният министър да инициира проверка по ЦУМ-гейт

Калин Калпакчиев поиска правосъдният министър да инициира проверка по ЦУМ-гейт

Правосъдният министър Цецка Цачева да инициира проверка срещу главния прокурор Сотир Цацаров заради скандала ЦУМ-гейт. Това поиска в ефира на Нова телевизия във вторник членът на Висшия съдебен съвет Калин Калпакчиев.

“Тя трябва ясно да заяви, ако не използва това свое правомощие, защо не го прави. Това не е прецедент, законът е предвидил правомощия на министъра, когато съдебната власт откаже да спази закона, както в случая ВСС”, заяви Калин Калпакчиев.

“Когато има основателни съмнения, че главният прокурор е зависим, това срива авторитета на цялата прокуратура”, смята той.

Калпакчиев коментира и изпратеното от него писмо до Европейската комисия за срещата на главния прокурор Сотир Цацаров с бизнесмените Георги Гергов и Сашо Дончев в офиса на Гергов в ЦУМ.

“Основната ми цел е по професионален начин с аргументите на правото да изложа систематично това, което е видимо от случилото се. В писмото обяснявам, че известните до момента факти показват, че главният прокурор се е срещнал извън протокола с бизнесмен, спрямо дейността на когото в момента се извършват проверки”, каза той в коментар на отказа на ВСС да образува проверка по скандала.

Калпакчиев изпрати в петък миналата седмица свое становище до съвета, Инспектората на съвета, министъра на правосъдието и Европейската комисия, в което с правни аргументи поставя проблема за срещата на главния прокурор с бизнесмените в офиса на единия от тях. Становището си Калпакчиев огласи след като ВСС отказа да се занимава със срещата "Цацаров-Дончев-Гергов". Тезата на главния прокурор беше, че той не е нарушил закона, тъй като участниците в срещата не са криминално проявени или подсъдими.

Съдията каза, че смята за “класическа дезинформация” нападките на представляващия ВСС Димитър Узунов срещу председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, за който медиите на Пеевски писаха, че е посещавал известна столична адвокатска кантора. Според Узунов подобна среща е също толкова компрометираща, колкото тази между главния прокурор Сотир Цацаров с бизнесмените Сашо Дончев и Георги Гергов и точно заради това трябвало да ѝ се направи проверка.

Узунов обаче не каза защо той самият не е предложил досега да бъде направена проверка на срещите на Панов.

"Всичко, което се твърди за Панов, е част от една кампания. Това е класическа дезинформация и затова не искате да направите проверка", обърна се Калпакчиев към Узунов в студиото на Нова телевизия.

"Познавам начина на мислене на колегата Калпакчиев и мога да кажа, че той не е автор на това становище. Главният прокурор получи вот на доверие от членовете на ВСС без значение дали това се харесва на Калпакчиев или хората зад него", каза Узунов.

По думите му "изконната мечта на Лозан Панов, Калин Калпакчиев, Христо Иванов и стоящите зад тях хора" била "отстраняването на главния прокурор и овладяването на прокуратурата". Заради това била създадена и партията на бившия правосъден министър.

Калпакчиев отговори, че при съмнения, че главният прокурор е компрометиран, се уронва престижът на цялата институция. Според него Цацаров сам се е поставил в ситуация, в която за обществото срещата му с Дончев и Гергов изглежда нередна.

Димитър Узунов разкритикува и писмото на Лозан Панов до президента Румен Радев, с което председателят на Върховния касационен съд поиска да се инициира специална комисия, която да разследва въпросната среща.

"Президентът е разумен човек и мисля, че няма да се подведе по интригата на Лозан Панов. Президентът няма право да прави подобна проверка", заяви Узунов.

 

 

 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?