Калин Манолов обжалва отстраняването си от конкурса за директор на радиото

Кандидатът за генерален директор на Българското национално радио (БНР) Калин Манолов обжалва решението на Съвета за електронни медии (СЕМ), с което той не е допуснат до участие в конкурса, стана ясно в понеделник. В тридневен срок жалбата трябва да бъде изпратена от СЕМ до Върховния административен съд (ВАС).

В жалбата Манолов иска от съда да разпореди на СЕМ да спре конкурсната процедура за генерален директор на националното радио до произнасянето на съда по жалбата му.

От медийния регулаторен орган са коментирали пред БТА, че жалбата няма да се отрази на започващите във вторник събеседвания с допуснатите кандидати - Антон Митов, Иван Виденов, Стефан Радославов и Валерий Тодоров, и на 9 май – с Красимир Луканов, Чавдар Стефанов, Петър Галев и Александър Велев.

В мотивите за недопускането на Манолов до конкурса СЕМ изтъква липсата на необходимия по закон най-малко петгодишен трудов стаж в радио и удостоверение за актуално състояние, издадено от Софийския градски съд. Според удостоверението Манолов имал участие във фирма за рекламна дейност, което противоречи на статута на директор на радиото.

В жалбата си до ВАС Манолов заявява, че има над 18 години трудов стаж в авторитетни радиостанции, а дружествената фирма "Мултимедия", в която е бил съдружник, е ликвидирана с решение на фирменото отделение на Софийския градски съд от 3 април 1993 г.

Междувременно от Комисията по досиетата заявиха, че нито един от кандидатите за поста не е бил сътрудник на ДС. Това се е установило от проверката, направена по искане на комисията в архивите на МВР, на НРС и на военното министерство.

В понеделник от медийния регулатор уточниха и реда, по който ще бъде избран директорът на БНР.

Гласуването ще премине на два или повече кръга. Ако на първия тур нито един от кандидатите не събере необходимите пет гласа от деветчленния състав на съвета, се насрочва второ гласуване в същия ден. До него ще се допускат само кандидатите, получили най-много гласове.

Ако и тогава няма избран директор, се насрочва трето гласуване.

Споделяне

Още от България