Калин Митрев "оттеглен" от важно решение на ЕБВР за Азербайджан

Замесеният в Азербайджанската перачница български представител в ЕБВР е бил отстранен от процеса за вземане на решение за отпускане на заем от 3,1 милиарда долара на Азербайджан – пише датския вестник Berlingske в днешното си издание, цитирани от сайта "Биволъ".

Berlingske е източникът на документи от естонския клон на Danske Bank, уличаващи режима в Баку в източване на милиарди през офшорни фирми. С част от парите са финансирани европейски политици, за да лобират в полза на режима на Алиев.

Съпругът на Ирина Бокова и български представител в ЕБВР Калин Митрев е получил 425 000 евро в швейцарски и български сметки, показа разследването водено от международния консорциум на разследващи журналисти OCCRP, както и водещи световни медии като Гардиън, Льо Монд и Зюддойче цайтунг (виж тук и тук).

Заемът отпуснат от ЕБРД на Азербайджан е за построяването на газопровода TANAP, част от южния газов коридор. Този проект е приоритетен за Европейския съюз, защото ще намали зависимостта от руския газ. Съветът на директорите на ЕБВР е одобрил заема, но българския представител Калин Митрев не е участвал в заседанието.

Говорител на ЕБВР е потвърдил за Berlingske, че оттеглянето на Митрев от управленското решение е директно следствие от разкритията за парите получени от Митрев през Азербайджанската перачница.

Адвокат на Митрев – "Прокуратурата скоро ще изчисти името му"

Лондонският адвокат на Калин Митрев Сарош Завайла уточнил за Berlingske, че клиентът му сам е решил да си направи отвод от гласуването на заема за Азербайджан, за да няма съмнения за конфликт на интереси.

Завайла съобщил още, че се очаква бързо заключение на проверката образувана от българската прокуратура и НАП, които щели да изчистят името на Митрев от "обидните обвинения в пресата".

Засега няма никакъв официален резултат от проверките, инициирани от Сотир Цацаров и НАП. От данните за банковите транзакции, анализирани от Биволъ и партньорските медии в проекта става ясно, че два от преводите към швейцарската сметка на Митрев са били върнати от Дойче Банк без обяснения заради "чувствителна информация". Това означава, че финансовите отношения на Митрев със съмнителните офшорки са се появили на радара на немското и швейцарското финансово разузнаване.

Свое разследване по скандала с "Азербайджанската перачница" реши да проведе и Европейския парламент (виж тук). Българските евродепутати обаче гласуваха масово против поправката в резолюцията на Европарламента, с която се настояваше за разследване и се осъждаха корупционните практики на Баку.

Министерството на финансите мълчи и до момента по въпроса дали е получен отговор от ЕБВР на писмото, което Владислав Горанов изпрати след кризисно правителствено заседание по казуса с Митрев. Вместо да оттегли Митрев в епицентъра на скандала, властта реши да попита ЕБВР дали банката има намерение да го уволни.

Веднага след това говорител на ЕБВР каза за в. Капитал, че Калин Митрев е български дипломат и не е служител на ЕБВР, така че отговорността и инициативата за неговото отзоваване е изцяло на българската страна.

Митрев – един много дискретен енергиен съветник

Проучване на Биволъ показа, че азербайджанските пари получени от Калин Митрев идват от напълно куха фирма, която е създадена за усвояване на обществени поръчки (виж тук и тук). Собственикът и директор на фирмата, очевидно подставено лице, опроверга в телефонен разговор, че е изпращал имейли в подкрепа на твърденията на Митрев за оказани консултантски услуги в областта на хидрополитическата стратегия за предотвратяване на наводнения в басейна на река Кура.

Оказа се също, че фирмата не е печелила обществена поръчка от Министерството на извъндредните ситуация на Азербайджан за изготвяне на такива стратегически документи, а за доставка на полева кухня за бедстващите от наводенията.

През годините Калин Митрев е посещавал многократно Азербайджан в компанията на съпругата си Ирина Бокова, за което свидетелстват многобройни публикации в местните медии и снимки с официални лица в присъствието на Митрев, вероятно в качеството му на "първа дама" на шефката на ЮНЕСКО.

Финансистът обаче е бил в Азербайджан и по други официални поводи, например като съветник на бившия президент Георги Първанов. Следа за това има в официална справка за пътуванията с Авиоотряд 28, предоставена на Парламента. От документа става ясно, че на 30.06.2010 Калин Митев е летял до Баку като член на делегацията на Първанов в качеството на "съветник на Президента по икономически и енергийни въпроси".

От Администрацията на Президента обаче отговориха на запитване на Биволъ, че Калин Митрев никога не е бил назначаван официално за съветник на президента на Републиката и не е получавал възнаграждение като такъв.

Споделяне

Още от България