След близо година и половина разследване

Калина Илиева се сдоби с обвинение за фалшивата си диплома

Калина Илиева се сдоби с обвинение за фалшивата си диплома

Близо година и половина, след като Софийската районна прокуратура (СРП) образува досъдебно производство срещу бившия шеф на Държавен фонд "Земеделие" Калина Илиева, в петък тя бе обвинена за фалшифицирането на дипломата си за висше образование, както и за използването на 4 документа с невярно съдържание, също удостоверяващи ценза ѝ.

От СРП уточниха, че на Илиева е наложена най-леката мярка "подписка". Ако вината ѝ бъде доказана в съда, тя може да получи до 8 години затвор. Все още не е ясно какво обяснение е дала бившата шефка на ДФ "Земеделие" на разследващите за действията си, тъй като материалите по делото още се намирали в МВР.

Делото срещу Илиева бе образувано на 30 ноември 2010 г., след като още с назначаването ѝ на отговорния пост около името ѝ се завъртяха множество слухове, че всъщност не притежава истинска диплома за завършено висше образование в Германия. Тогава тя твърдеше, че има диплома за магистър по икономически комуникации от берлинския институт, легализирана от Министерството на образованието у нас.

Впоследствие Илиева успешно успя да се замеси в още един скандал, тъй като се разбра, че до последния момент е крила бременността си от земеделския министър Мирослав Найденов, като е представяла като извинение за отсъствието си от работа болнични листове с друга диагноза.

На 7 октомври 2010 г. Управителният съвет на ДФ "Земеделие" освободи от длъжност Илиева, която междувременно роди, и избра на нейно място Светослав Симеонов. След кратък престой на "ветровития" стол той също бе сменен от настоящия шеф Румен Порожанов.

По време на разследването срещу Илиева прокуратурата неуспешно опита да открие оригинала на дипломата ѝ в България. В крайна сметка бе изпратено запитване до Германия, но властите там отказаха да заведат срещу нея дело, защото, ако е била фалшифицирана германска диплома, то тя е използвана в България.

Все пак през февруари тази година от Висшия институт по техника и икономика в Берлин официално отговориха, че Илиева не разполага с диплома от ВУЗ-а и дори никога не е посещавала лекции в него.

Междувременно ръководството на земеделското министерство продължи с практиката да назначава кадри с меко казано спорни професионални качества и министър Найденов повторно се оказа забъркан в подобен скандал, след като се разбра, че ръководителят на "Напоителни системи" Георги Харизанов, който обяви, че е висшист от Датския колеж в София, не е завършил колежа, който се е водел за полувисше учебно заведение.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?