Калина Илиева спечели конкурса за ключовия Фонд "Земеделие"

Калина Илиева спечели конкурса за ключовия Фонд "Земеделие"
Двадесет и осем годишната Калина Илиева, служител в Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) спечели конкурса за негов изпълнителен директор, съобщиха във вторник от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Илиева участва в надпреварата заедно с още 10 кандидати.

След като уволни предишния шеф на фонда Ализан Яхова, назначена с протекцията на ДПС, новият министър на земеделието и храните от ГЕРБ Мирослав Найденов веднага обяви конкурс за възловата позиция.

В изискванията към кандидатите бе записано задължителен опит в работата с еврофондовете, владеене на чужди езици, подходящо образование и професионални квалификации. На конкурса се явиха 11 участници, повечето от които служители на високи длъжности в земеделското министерство и във фонд "Земеделие".

Биографичната справка за Калина Иванова Илиева, разпространена от МЗХ, сочи, че тя е родена през 1980 г. в София. Има магистърска степен по икономически отношения и комуникации от Университета за техника и икономика в Берлин. До 2007 г. е участвала в множество проекти, включително и е била и ръководител на проекта “Световната икономическа интеграция и бедността: Анализ и иновативни социални продукти” към изследователското звено на Дойче банк - Deutsche Bank Research.

В България кариерата ѝ на държавен служител започва от януари 2008 г. направо в ДФЗ -Агенция САПАРД, а през юли 2008 г. е поканена да участва в екипа, разработил плана за действие на агенцията, за да бъдат отблокирани спрените пари по САПАРД. Изпълнението на плана бе под контрола на бившия вицепремиер Меглена Плугчиева.

До спечелването на конкурса във вторник Калина Илиева е представител на фонд “Земеделие” в специализираното звено на Върховната касационна прокуратура за борба с измамите при усвояването на средства от европейските фондове. Тя е и ръководител на работна група за комуникация с Европейската комисия и службата за борба с измамите ОЛАФ.

Според неофициалната информация, още преди обявяването на конкурса, Илиева е сочена от служители на фонда като сигурен фаворит за поста зам.-шеф или дори шеф на фонд "Земеделие". Говори се, че кандидатурата ѝ била лансирана пред Бойко Борисов от Плугчиева, по чиято покана като консултант по проблемите с усвояването на еврофондовете пристигна представител на ОЛАФ. А именно Илиева бе човекът, който придружаваше служителя на ОЛАФ и наш консултант Арно Хайнен на всичките му срещи с официалните български институции.

Според служители на фонда Калина Илиева е близка и до бившия зам.-директор на ДФЗ Константин Паликарски.

Любопитна подробност е, че Калина Илиева е дъщеря на шефа на Столичната противопожарна служба комисар Иван Илиев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес