Калина Илиева все още е свидетел по делото за фалшивата си диплома

Делото за фалшивата диплома на Калина Илиева все още се води срещу неизвестен извършител, съобщи в сряда административният ръководител на Софийската районна прокуратура Александър Налбантов. Той обясни, че през следващата седмица ще бъде изпратена съдебна поръчка до Германия, която трябва да изясни въпроса с ректорските подписи върху дипломата и да се осигурят необходимите показания.

От прокуратурата не обясниха конкретно защо съдебната поръчка се изпраща четири месеца след възникването на казуса. Поради липсата на информацията от Германия, Илиева все още се води свидетел по делото за документни престъпления.

В същото време от районната прокуратура обясниха, че не са открити данни, че бившият шеф на кабинета на Ахмед Доган Ахмед Емин е убит или е бил принуден да се самоубие. Разследването на смъртта на Емин бе възобновено през юли 2010 г., след като новоизбраният тогава премиер Бойко Борисов обясни, че в прекратеното година по-рано дело са допуснати "тежки грешки".

От думите на Налбантов стана ясно още, че са разпитани 20 нови свидетели и е изготвена експертиза на компютъра на Емин. Очаква се разследването да приключи през април, след като прокурорите снемат показанията на още 4-5 свидетели.

Изказването на Налбантов е изненадващо на фона на коментара на говорителя на районната прокуратура Руси Алексиев от януари, че "всеки ден излизат нови доказателства" по случая.

Ахмед Емин бе намерен мъртъв в т. н. сараи на Доган в столичния квартал Бояна на 17 октомври 2008 година. Случаят бе обявен за самоубийство от тогавашния зам. вътрешен министър Павлин Димитров още преди да започне разследването.

След възобновяването на делото последва нова (втора) проверка на ДАНС и бе пусната единствено неофициална информация, че има разминаване между твърденията на бармана в сараите на Доган и телефонните разпечатки от помещението, в което Емин е чакал за среща с партийния си лидер преди да се застреля.

Барманът е заявил, че е звъннал в кабинета на Емин и е научил, че той чакал среща с Доган. Такъв разговор обаче не е установен от разпечатките. Районната прокуратура получи указания да разпита още свидетели и да провери определен брой телефонни разговори.

Прозвъняването на бармана не е било установено при първото разследване и този факт трябваше да се доуточни. Първоначалната прогноза бе, че новото разследване трябва да продължи до средата на август.

Споделяне

Още по темата

Още от България