Калиник поема и Варненската епархия до избор на нов митрополит

Митрополит Калиник. Сн: БГНЕС

Врачанският митрополит Калиник бе назначен в сряда за наместник на Варненската и Великопреславска епархия, за да я ръководи до избора на нов митрополит. Това бе решено на заседанието на Светия синод, който се събра след неочакваната кончина на Кирил Преславски, който бе намерен удавен ден по-рано на плажа край местността Траката във Варна.

Така Калиник, освен че ще води своята и Варненската епархия, ще трябва да организира и избора на нов митрополит на мястото на Кирил. Не е определен срок, в който да бъде избран новият Варненски митрополит, уточни говорителят на Светия Синод Александра Карамихалева.

Своите съболезнования за смъртта на митрополит Кирил към Светия Синод и патриарх Неофит изказаха още във вторник държавният глава Росен Плевнелиев, председателят на Народното събрание Михаил Миков, премиерът Пламен Орешарски и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

В сряда от името на всички български мюсюлмани и лично от свое име съболезнования изказа и главният мюфтия Мустафа Хаджи.

Погребението на Варненския митрополит ще бъде в четвъртък и на него ще присъстват патриарх Неофит и членове на Светия синод.

Тялото на Кирил ще бъде положено за поклонение в Катедралния храм "Свето Успение Богородично" във Варна в 8 часа. Час по-късно ще се отслужи Света литургия, а в 11 часа ще е опелото. То ще бъде извършено лично от главата на Българската православна църква патриарх Неофит. Във всички православни църкви в страната ще бъде отслужена заупокойна молитва за починалия. Такава вече имаше в сряда във варненския катедрален храм.

.

Тленните останки на Кирил ще бъдат положени в митрополитската алея на Старите гробища във Варна.

Споделяне

Още по темата

Още от България