Калинка, калинка, калинка… мая

Стилиян Йотов, преподавател в СУ "Св. Кл. Охридски"

В сряда сутринта господин Лютви Местан надскочи себе си.

По бТВ разясни "екзактно” защо Калина Илиева е "калинка”, а Калин Тихолов не е "калинка”. Впрочем и "тасманийският вълк” не е вълк! Което ме насочи от реториката и граматиката към биологията.

И така според Местан "калинката” е:

  • човек без образователен ценз за заемането на съответната длъжност;

  • необразован човек или човек с фалшива диплома, който изпълнява определени функции;

  • чисто политическо значение.

Похвално е намерението за стесняване на съдържанието и обема на "калинка”, но зад него прозира и стремежът за оправдание, че редица спорни актуални назначения не бива да се характеризират като "калинко-образни”.

Само че самият Лютви Местан дава три критерия за "калинка”: липса на образователен ценз, употреба на фалшифицирана диплома и преценка в съответствие единствено и само с политическата благонадеждност и вярност на кандидата. Тъй като Делян Пеевски и Калин Тихолов притежават ценз и диплома, приети са от съответните лицензиращи и контролни органи за "експерти”, назначението им не може да е изцяло политическо, следователно не са "калинки”. Васил Василев-Лучано, министър от правителство подкрепено от партията на господин Местан, няма диплома за висше образование, но не е "калинка”, защото това не е изискване, за да си министър или депутат. Младият Делян Пеевски е бивша "калинка” докато не е имал ценз като председател на борда на "Пристанище Варна” и затова е бил дисквалифициран.

Допускам, че това е довело до пооскубване на крилата му. Затова, за да не се повтори подобно дисквалифициране, парламентът снижи критериите за експертност и този път Делян Пеевски – кандидат без стаж в службите за сигурност – не пропълзя, а се претъркули над летвата директно върху канапето в председателския кабинет на ДАНС.

Сега обаче насрещният вятър го накара да се откаже да поеме новите служебни задължения, въпреки наличието на квалифицирана компетентност и осигурения достъп до класифицирана информация.

Браво, господин Местан! Убедихте ме, че хора като Калин Тихолов и Делян Пеевски не са "калинки”. Проблемът е дали не са някакъв по-опасен вид. Има доста индикации в тази насока.

Но Вашите критерии оставят преди всичко да висят три въпроса. И трите са принципни, пряко следствие от идеята за равноправно третиране на гражданите.

  1. Не са ли "калинки” назначенията на лица с отнет достъп до класифицирана информация? С какво липсата и дори фалшифицирането на диплома са по-голямо потъпкване на рестриктивни норми от незачитането им в полза на лица със снето доверие, дори със съмнения за неблагонадеждност и за работа в полза на частни или криминални структури? Нима ценз може да замени лиценз? И двете са тип правомощия, за които законодателят е предвидил, че в съответна среда са необходимо условие и задължително изискване. Бихте ли отишли на лекар с диплома, но с отнето или дори само със загубено право да упражнява професията си?

  2. Възнамерявате да инициирате комисия за проверка на назначенията по време на предното управление. Защо тази комисия не провери и по-назад във времето, колко назначения по етажите на държавната администрация са в разрез със законите и кодексите по отношение на ценз, диплома, пенсионна възраст, стаж, опит, кариерно израстване и т.н.? Нима се съмнявате, че няма да откриете рояци "калинки”? Ако ще вадите аршина и кепчето не ги прилагайте само към най-новоизлюпеното поколение!

  3. Обществеността ще дочака да види съдържанието на папките, които показахте в бТВ. Но от сега мога да предположа, колко трудно ще Ви бъде да докажете, че става дума за чисто политически предложения; навярно в много от случаите ще се открие с целия си блясък наличието и някое неподозирано, но надлежно признато експертно качество у съответния кандидат. С какво право, макар и планираната комисията да бъде парламентарна, ще изземва функциите на други комисии в административните органи, които са провеждали и одобрявали онези избори? И няма ли да е по-добре да почнете от самите себе си, от непосредствените действия на парламента? Когато освободихте от депутатски правомощия Любомир Петков за да стане консул във Франкфурт, навярно сте видели и сте се убедили в неговата експертност, превъзхождаща тази на кадрите във Външно министерство. Но ако неговата квалификация е мярата за преоткриването на компетентност в назначенията на ГЕРБ, кепчето Ви за "калинки" ще остане празно. Ако искате да хванете калинка изобщо, не трябваше да пускате тази да излети към Франкфурт.

Г-н Местан, ако сте казал "а”, трябва да кажете и "б”.

Впрочем, дори съгласно уикипедия таксономията на семейство "калинки” – coccinellidae – включва много подсемейства, трибове, родове и подродове, а само 24-двайсет и четири точковата калинка има 4000 разновидности.

Приятна работа по продължението на първия български сериал (Семейство Калинкови, 1966 г.). Дано и стандартите Ви да са екзактни!

Споделяне

Още по темата

Още от Анализи и Коментари

Колко време давате на новия парламент?