Калоян Топалов: Софийският градски съд не е удобен за членовете на ВСС, много работа има

Калоян Топалов

"В Софийския градски съд се работи, а една не малка част от лицата, които получават кариерните бонуси (членовете на Висшия съдебен съвет – б. ред.), не са свикнали с работа". Така председателят на градския съд Калоян Топалов коментира приетия преди ден от депутатите "кариерен бонус" за бившите членове на ВСС.

Т. нар. кариерен бонус за членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) предвижда след края на мандата им в съвета те да могат да изберат в кой съд да продължат да работят. Условието е да се върнат на същото ниво в системата, от което са дошли във ВСС. Например, членът на ВСС е бил съдия във Варна, но е решил, че му се работи в София.

Калоян Топалов не пожела да коментира други ключови промени, засягащи работата на неговия съд – поправките в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). Една от най-важните промени в НПК бе прехвърлянето на делата за корупция по върховете на властта от Софийския градски съд в системата на специализираните съдилища. Съдия Топалов даде да се разбере, че не смята промяната за принципна, а за конюнктурна

"Когато един съд е мишена, и то на държавата, всичко е възможно. Отнемането на важните за всички (политици) дела от Софийския градски съд показва, че съдът си върши работата. Промените са факт, да видим органите, които имат правомощия, как ще реагират", каза Топалов.

Споделяне

Още по темата

Още от България