Калуди Калудов и Пламен Грозданов изпаднаха от листите на БСП

Пламен Грозданов

Двама кандидат-депутати от гражданската квота на БСП отпаднаха от партийните листи само за 24 часа след като лидерът на партията Сергей Станишев ги представи с апломб.

В четвъртък стана ясно, че бившият посланик в Москва Пламен Грозданов сам се е отказал от мястото си в листата на социалистите в Сливен, а оперният певец Калури Калудов е отпаднал заради двойното си гражданство.

Грозданов не бил съгласен с Националния съвет на БСП, който отреди за него трето място в листата в Сливен. Според бившия посланик в Москва позицията е неизбираема и затова той нямал интерес да влиза в кампанията.

Не по собствено желание обаче от изборната надпревара отпада известният тенор Калуди Калудов. Той не може да остане в листите на БСП заради полското си гражданство, което социалистите установили едва след издигането му.

След помпозното представяне от лидера на БСП Сергей Станишев на 10 кандидати от гражданската квота се оказа, че Калудов е гражданин на България и Полша, където живее за постоянно от 1990 г.

Според конституцията за народен представител може да бъде избиран само български гражданин, който няма друго гражданство, навършил е 21 г., не е поставен под запрещение и не изтърпява наказание лишаване от свобода. Така той отпадна от третото място в 24-ти избирателен район в София и кандидатите след него се изтеглят напред и трети става общинският съветник в столицата Борис Цветков.

Калуди Калудов ще продължи да сътрудничи на левицата и неговите виждания за развитие на културата ще са част от програмата на БСП, той ще помага и на парламентарната група, казаха от "Позитано" 20.

Недоволна от разпределението на кандидатите за депутати, организацията на БСП в Монтана подкрепи оттеглянето на лидера си д-р Емил Константинов от второ място в листата за 12 МИР в Монтана. Вместо да бъде дадено избираемо място на представител на местната партийна организация, то е било дадено на коалиционен партньор - в случая ЗНС.

В знак на протест лидерът на организацията напуска листата и така тя няма да има представител за изборите.

Споделяне

Още от Избори 2013

Къде му е мястото на Бойко Борисов?