Калуди Калудов, Таню Киряков, Мартин Захариев изгряха в листите на БСП

Свален от първото място в Търговище, Георги Божинов се жалва, че е "сурогатна майка"

Калуди Калудов, Таню Киряков, Мартин Захариев изгряха в листите на БСП

Националният съвет на БСП обсъжда във вторник окончателния вариант на листите за народни представители, включително представителите на т.нар. гражданска квота.

БСП, която месец и половина преди предстоящите парламентарни избори продължава да изостава от ГЕРБ, залага на оперната звезда Калуди Калудов, олимпиеца стрелец Таню Киряков, на издателя и продуцент Мартин Захариев и други по-известни личности.

Калудов и Захариев получават избираеми места в софийските листи, а Киряков в Русе.

Пламен Грозданов, изпълнителен директор на сдружение "Съюз Произведено в България” и бивш посланик в Москва с агентурно минало, е "приютен" като "гражданин" в червената листа в Сливен.

Психологът Христо Монов е на втора позиция в Бургас. Петър Кънев, вицепрезидент на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, е на избираемо място във Велико Търново. Председателят на Съюза на българските писатели Николай Петев е сложен в ямболската листа, а за Пловдив-град от гражданската квота е Петър Чобанов - член на управителния съвет на Българската макроикономическа асоциация. Д-р Таня Андреева е в 25-ти МИР-София.

Общо 60 са имената на известни българи в гражданската квота на БСП като от тях 12 са жени, съобщават от щаба на БСП.

Изпълнителното бюро със съгласие и по инициатива на досегашния депутат Георги Божинов предлага промяна на водача в Търговище, каза пред журналисти зам.-председателят на партията Янаки Стоилов. Божинов се е оттеглил от първото място в листата в Търговище и е предложил на своето място Явор Куюмджиев, бивш зам-министър на икономиката и енергетиката в кабинета "Станишев". Твърди се, че разместването е станало заради брожение на местните структури в Търговище.

"Аз исках да бъда майка на победата, а не сурогатна майка някой друг да влезе в парламента", коментирал Божинов по време на пленума.

Сред коалиционните партньори на БСП избираеми места получават Спас Панчев (БЗНС "Ал. Стамболийски") – втори в Благоевград; Румен Йончев (Земеделски народен съюз на Стефан Личев) – втори в Монтана; Минчо Минчев (Нова зора)– втори във Враца, Александър Паунов (БКП) – втори в София -област; Георги Анастасов (Български социалдемократи) - трети в Стара Загора.

Представителите на двете ромски партии – "Рома" и "Евророма" не са на избираеми места.

Споделяне

Още по темата

Още от България