Според лидера на ДСБ Радан Кънев

Към момента Борисов не изглежда много по-възможен партньор от БСП и ДПС

Няма как ГЕРБ да е говорител на Реформаторския блок, но трябва да получи шанс да се реформира

Към момента Борисов не изглежда много по-възможен партньор от БСП и ДПС

"Няма как ГЕРБ да бъде глас на Реформаторския блок", заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев пред "Дарик радио". Кой от ГЕРБ ще излезе от парламентарната трибуна да изложи моите аргументи, аз не мога да си сложа думите в устата на човек, който не ги разбира, заяви той в събота. Все пак, обаче председателят на ДСБ остави вратата към ГЕРБ открехната, като обясни, че ако партията се реформира "не бива да бъде пренебрегвана".

Според Кънев атаката срещу Реформаторския блок върви както от управляващите, така и от ГЕРБ, защото целта да блокът да бъде представен като патерица на ГЕРБ е обща и тази неистина за "прегръдката между ГЕРБ и Реформаторския блок" е в интерес и на управляващи, и на ГЕРБ.

БСП и ДПС са напълно невъзможен партньор, ако искаш да вадиш определени мафиотски модели на управление - те са ги създали, те са ги утвърдили, те са ги наложили, коментира още Радан Кънев. В момента ГЕРБ не изглежда много по-възможен партньор, но с изчерпването на този модел на военизирана, милиционерска по структурата си партия, възможността някой ден ГЕРБ да се промени не бива да бъде пренебрегвана, смята той.

Според Кънев Реформаторският блок ще се бори на полето на идеите и чак, когато спечели обществена подкрепа на следващите избори, ще преговаря с останалите партии. Той направи аналог с предстоящите избори в Германия, където според него било ясно, че ще има коалиционно управление, но преговорите за него ще се водят след обявяването на резултатите от вота.

В момента виждаме управление на политическа безотговорност, фактическо управление на мафията, каза още лидерът на ДСБ. По думите му държавната власт е предадена на хора, които никой не ни казва кои са. И спорът между Местан и Станишев за това кой е предложил Делян Пеевски за шеф на ДАНС показва абсолютна капитулация на отговорност пред избирателите, добави той.

За присъствието на бившия министър в правителството на ГЕРБ Трайчо Трайков в обществения съвет на Реформаторския блок , лидерът на ДСБ коментира, че това е сигнал към 1 млн. души гласували няколко пъти за ГЕРБ с надеждата, че тя е реформаторска.

"Трайчо Трайков, без да съм говорил с него, но предполагам е бил избирател на ГЕРБ и е влязал в правителството с надеждата, че то ще реформира икономиката и енергетиката на България и е изхвърлен от него именно заради тези си опити, разочарован от неспособността на ГЕРБ да променя страната", коментира Кънев.

По думите му в сходна ситуация е Юлиана Николова, която влезе в правителството на ГЕРБ като съветник с желание да помогне за усвояване на еврофондовете и за тяхното правилно управление. Тя помогна много за това, с което Борисов се хвали - отпушването на еврофондовете и напусна, когато видя, че те няма да бъдат добре управлявани, а ще са в услуга на партизански групировки около партията, коментира още Кънев.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?