Към руския дял в АЕЦ "Аккую" имало интерес не само от турски фирми

Алексей Лихачов

Не само турски компании проявяват интерес към получаване на дял в атомната електроцентрала "Аккую", която Росатом скоро ще започне да строи в Турция. Сделката за продажба на 49 процента от централата може да бъде приключена още догодина. Това съобщи ръководителят на "Росатом" Алексей Лихачов, цитиран от ТАСС в сряда.

През февруари 2018 г. стана ясно, че консорциумът от турските компании "Дженгиз" (Cengiz), "Колин" (Kolin) и "Кальон" (Kalyon) напуска ядрения проект поради търговски разногласия с руския изпълнител на проекта и съакционер "Росатом" по окончателното акционерно споразумение

Турският консорциум се присъедини към проектната компания "Аккую нюклиър" през юни 2017 г., когато подписа договор за участие с дял от 49 процента. Планирано беше компаниите да влязат в капитала на атомната централа след получаване на съответните разрешителни от турското правителство до края на 2017 г. Процесът по реализацията на атомната централа с четири блока с обща мощност от 4800 МВ, които трябваше да са готови до 2021 г., обаче се забави.

Лихачов съобщи още, че строежът на първата египетска АЕЦ "Дабаа" ориентировъчно може да започне през 2020 г. На площадката вече се извършват подготвителни дейности, допълни той.

През 2015 година Египет подписа споразумение с Русия за изграждането на електроцентрала с четири реактора. През декември 2017 г. в присъствието на президентите Владимир Путин и Абдел Фатах ас Сиси в Кайро бяха подписани документи за влизане в сила на договорите за построяване на АЕЦ "Дабаа".

Изграждането на четирите реактора според плановете трябва да приключи през 2028-2029 година, съобщи по-рано Лихачов. Финансирането достига до 21 млрд. долара. "Росатом" посочи, че първият реактор ще бъде пуснат в експлоатация през 2026 година.

Споделяне

Още от Бизнес