Камала Харис към нелегалните мигранти: Не идвайте, ще бъдете върнати

Камала Харис към нелегалните мигранти: Не идвайте, ще бъдете върнати

Повечето хора не искат да напускат домовете си, но го правят, защото не могат да задоволят фундаменталните си потребности. Това заяви по време на посещението си в Гватемала американският вицепрезидент Камала Харис, предаде Франс прес.

Тя призова Гватемала да сътрудничи на САЩ, за да се намери решение на причините за незаконната емиграция оттам за САЩ.

"В наш общ интерес е да работим заедно там, където можем да открием възможност за разрешаване на дългогодишните проблеми", каза Харис по време на кръгла маса с участието и на президента на Гватемала Алехандро Джаматеи.

Според вицепрезидентката "повечето хора не искат да напуснат домовете си, те не могат да напуснат едно място, на което е живяла тяхната баба, мястото, на което те са се молили, мястото, на което те говорят своя си език и културата им е позната".

"Тези, които мигрират, го правят или защото бягат от някаква опасност, или защото те просто не могат да удовлетворят своите фундаментални потребности", каза тя и подчерта, че е нужно да се "породи чувство на надежда, че помощта е на път" в един регион, тежко засегнат от Ковид-19, насилие и бедност, задълбочена от преминаването на два урагана миналата година.

После Камала Харис отправи директно послание към кандидат незаконните имигранти. "Не идвайте! Не идвайте! САЩ продължават да прилагат своите закони и да обезопасяват границите си. Ако вие дойдете на нашата граница, ще бъде върнати", каза тя.

Харис съобщи и за създаването на съвместна работна група за борба с контрабандата и търговията с хора, прилагането на програма, целяща да увеличи икономическите възможности за жените, както и създаването на работна група за борба с корупцията, целяща да обучи гватемалските прокурори да проследяват пътя на парите от транснационалната корупция.

Това е първа международна обиколка на Харис като вицепрезидент. Тя е посветена основно на миграционната тема. Днес Харис е в Мексико.

Броят на незаконните мигранти, спрени на границата на Мексико със САЩ през април, достигна най-високо ниво от 15 години. От над 178 600-те мигранти, сред които и непридружавани малолетни, 82 процента бяха от Мексико, Гватемала, Хондурас и Салвадор.

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?