Камара на представителите одобри законопроект за контрол на продажбите на оръжия

Камара на представителите одобри законопроект за контрол на продажбите на оръжия

Контролираната от Демократическата партия Камара на представителите в САЩ одобри законопроект за засилен контрол на всички продажби на оръжия, съобщи Асошиейтед прес.

Това е първият голям законодателен акт в Конгреса за последните 25 години за регулиране на продажбите на оръжия. В подкрепа на мярката гласуваха 240 конгресмени, а 190 бяха против.

За да влезе в сила, нормативният акт трябва да бъде одобрен и от контролирания от републиканците Сенат, което е слабо вероятно.

Законопроектът предвижда засилени проверки на досиетата на хората, купуващи оръжие, включително в интернет, където проверките не са много стриктни, както и при предаването на оръжия от едно на друго физическо лице, съобщи Франс прес.

Влиятелното оръжейно лоби Ен Ар Ей изрази опозиция срещу тази мярка, която според него наказва гражданите, спазващи закона, за сметка на тези, които се сдобиват с оръжия незаконно.

Конгресменът от Републиканската партия Дъг Колинс заяви, че е абсурдно да се вярва, че законът ще засили сигурността на американците. "Той няма да предотврати и една стрелба", добави Колинс.

Демократката Сюзън Дейвис изрази задоволство от гласуването и го нарече "малка, но важна стъпка".

В САЩ носенето на оръжия е право, гарантирано от конституцията и 30 процента от пълнолетните са декларирали поне едно огнестрелно оръжие. През 2018 г. има 36 000 смъртни случая при стрелба с оръжие, отбеляза АФП.

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?