Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Камарата на архитектите иска нови строителни закони

Документите за разрешение за строеж на къща в Германия са 19, а у нас 178 в три екземпляра

2 коментара
Камарата на архитектите иска нови строителни закони

Прекалено много документи, противоречиви правила, размиване на отговорностите, което води до лоши резултати. Така изглежда в очите на Камарата на архитектите в България (КАБ) прилагането на Закона за устройство на територията (ЗУТ) с неговите 76 поправки за 16 години.

Затова организацията, която обединява всичките 4000 действащи архитекти в страната, иска изцяло ново строително законодателство.

КАБ предлагат сегашният ЗУТ да бъде заменен от два нови закона. Единият да бъде Закон за устройственото планиране (ЗУП), който да определя градоустройствените правила. Другият да е Закон за инвестиционното проектиране и строителство (ЗИПС), с който ще се определят правилата за строеж на сгради и съоръжения.

Към тези два закона трябва да се създадат електронни системи за управление на процесите и издаване на разрешителни онлайн без редене на опашки и обикаляне по инстанциите, искат още от камарата.

По този начин ще се намалят ненужната бюрокрация и корупция и ще се опростят процедурите, каза арх. Борислав Игнатов, председател на Управителния съвет на КАБ.

Той посочи, че инвестиционното проектиране и строителство имат 30-процентен дял от икономиката на страната и трябва да бъдат стимулирани, а не да се гонят инвеститорите от България с тежките процедури по издаване на разрешителни за строеж, които понякога са по-дълги от самото изграждане на обекта.

ЗУТ третира еднакво строеж на летище и на къща

Основните проблеми в действащия ЗУТ са изискването на прекалено много документи, които с нищо не допринасят за крайния резултат на строителството, каза арх. Игнатов.

За строеж на еднофамилна къща у нас са необходими 178 документи при това в 3 екземпляра – 3 кашона с папки, каза арх. Мартин Христов. За сравнение той даде Германия, където са нужни 19 документа и 1 папка, повечето попълнени на готови бланки, за получаването на разрешение за строеж на къща.

В момента процедурата за получаване на разрешение за строеж за една малка къща и за едно летище е една и съща, посочи арх. Игнатов.

Няма никаква пропорционалност в тежестта на процедурата. За това КАБ настоява да има пропорционалност според риска, който носи дадена сграда, и броя обитатели.

Камарата готова да дари е-система за строителните разрешителни

Архитектите настояват и за въвеждането на електронна система за издаване на разрешителни за строеж.

Те посочиха, че такава е въведен в Македония през 2014 г. за 7 месеца срещу 200 000 евро. Ефектът е намаление в пъти на административната тежест и за инвеститори, и за общини.

За да не се натоварва държавата финансово, Камарата на архитектите е готова да разработи такава система за България по примера на Нотариалната камара, но е необходимо това да бъде законодателно заложено, посочи арх. Игнатов.

Така от компютъра вкъщи или от офиса, всеки собственик ще може да подава документите за издаване на разрешително за строеж.

Експлоатационните дружества – ВиК, електроразпределителни и газоразпределителните компании, също ще са включени в е-система. Те ще имат достъп само до документи, които се отнасят за издаване на съответното съгласуване с тях.

Друго предимство на е-системата е, че по този начин инвеститорът ще знае във всеки момент докъде е стигнала преписката по неговия проект.

Въвеждането на такава система без да е променена коренно философията на законодателството би било неефективно и безсмислено, смятат обаче архитектите.

Регламентиран контрол за да няма абсурди

Изпълнението на строителството без задължителен регламентиран контрол от автора на проекта води до парадокси. За пример беше даден 13-етажен блок в София без задължителното уплътнение на вратите на стълбището, без задължителните асансьори и паркинги, който обаче е въведен в експлоатация. Случаят се разследва, фалшифицирани са подписите на архитекта и на практика сградата не отговоря на първоначалния проект, каза арх. Петкана Бакалова.

В момента, когато има грешка в даден обект, няма конкретно отговорен за това. Със сега действащия ЗУТ при реализацията на даден проект различни инстанции одобряват изпълнението и практически поемат отговорността на автора на проекта, както отговорността и на предишната инстанция.

Авторът на проекта – проектантът, практически е изключен от строителния процес и затова ставаме свидетели на своеволни промени по време на строителството. Одобряващите органи не носят материална отговорност, а възложителят за своя сметка трябва да коригира възникналите пропуски и дефекти, без да получи и стотинка обезщетение, посочиха архитектите.

Добрата практика в Европа е цялата отговорност за готовата сграда да се носи от проектанта и строителя.

КАБ предлага именно проектантът и строителят да носят отговорността и съответно застраховките да покриват рисковете от тяхната дейност.

Когато това стане, общините вече няма да има нужда да поемат чужда отговорност като проверяват и одобряват проектите, а само ще регистрират оценките за съответствие, като ги съгласуват с градоустройството, а ДНСК ще влезе в истинската си роля на строителна полиция за борба с незаконното строителство, каза арх. Игнатов. По думите му това ще скъси сроковете за процедиране и ще намали административния товар за всички участници в процеса.

Мълчаливо съгласие вместо мълчалив отказ

В България вместо института на "мълчаливото съгласие" важи принципът на "мълчаливия отказ", недоволни са още архитектите. Този проблем неведнъж през годините е дискутиран за различните сфери на икономическия живот.

Те обясниха, че когато един проект бъде подаден за одобрение и в законния срок не се получи отговор, в европейската практика се приема, че няма забележки и е одобрен. В България е обратното – получен е "мълчалив отказ", който ако не бъде обжалван в 30-дневен срок влиза в сила и става неотменим.

Това е принцип, който е наследен от тоталитарната държава, и е време да бъде премахнат, заявиха от КАБ. Организацията настоява за въвеждане на правилото на "мълчаливото съгласие" в инвестиционното проектиране.

От разрешителен към забранителен режим

В момента ЗУТ работи на разрешителен режим – законът се стреми да опише всичко, което е разрешено да се прави, а всичко останало е забранено за извършване.

Този принцип е ретрограден и характерен за тоталитарните общества, смятат архитектите.

Той води до множество проблеми и неясни регламенти, тъй като е невъзможно да се опишат всички възможни ситуации, както и непрекъснато възникващите нови технологии и начини на строителство.

За това КАБ иска да се премине от разрешителен към забранителен режим. В закона да се опише какво не може да се нарушава при проектирането и строителните дейности, а всичко останало да е разрешено по презумпция.

Според архитектите предложенията им се приемат добре от администрацията, но до момента не са реализирани и непрекъснато се отлагат.

Получаваме "мълчалив отказ", шеговито коментира арх. Емил Жечев ситуацията. Затова разчитаме на сериозна обществена подкрепа, допълни арх. Петкана Бакалова.

Същите предложения преди години лансира и Камарата на строителите в България, но нямаше предприети никакви реални действия от страна на управляващите. Вече едно десетилетие се приемат и разработените от Камарата на строителите типови обществени поръчки и договори при възлагане.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

2 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. Мони Монев_deactivated_1503637416
    #2

    Много се удивих ,когато видях че Столичната община поиска почти 100 000 /сто хиляди/ за строеж на Министерство на здравеопазването-плати ги една 100% държавна болница!

  2. Територия на Мики Маус
    #1

    Ако може всеки да си стори небостъргач навсякъде и без разрешения, тея ще са най-доволни! Ако може всички зелени площи и междублокови пространства да се застроят, тези пак ще са много доволни! В репортаж на БНР по темата споменаха за фалшифицирани подписи на сторитоелни разрешителни за мол или голяма сграда! Как за таквоз нещо не се лежи в затвора? Мнго просто, демокрация сме! Строй от престъпници за престъпници!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.