Камарата на архитектите оспори решението на общината за терасата на Пламен Георгиев

Камарата на архитектите оспори решението на общината за терасата на Пламен Георгиев

Камарата на архитектите в България оспори решението на общинския контрол към Столичната община да прекрати процедурата по премахването на навесите на терасата на антикорупционния шеф Пламен Георгиев. Тя започна, след като през април район "Слатина" установи, че постройките от общо 50 кв. метра са изградени без проект и без разрешение за строеж.

Дирекцията, оглавявана от арх. Влади Калинов, обяви, че няма основание за събаряне на навесите от 50 кв. метра, макар че са изградени без строителни книжа. Мотивът е, че строежът, заедно с навесите, е въведен в експлоатация без забележки през 2007 г. От тогавашния архитект на район "Слатина". А практиката показвала, че подобни актове не издържат в съда.

Арх. Калинов обясни пред бТВ, че строеж без документи може да е незаконен, но допустим.

"По случаят с покритата обитаема тераса, която "не била незаконна, понеже била допустима"! Нещо като дървено желязо. В чл. 225, ал. 2 на ЗУТ категорично се казва, че строежи или части от тях, изградени без одобрен инвестиционен проект, са незаконни и подлежат на премахване", опонират от Камарата на архитектите в България с публикация на фейсбук страницата си.

"Прикрива ли общината незаконното строителство? Сериозен въпрос към кмета и общинския съвет. Този случай не е единствен", пише още в публикацията.

Председателят на камарата арх. Борислав Игнатов коментира пред бТВ, че всичко, което не е в оригиналния проект и няма разрешение за строеж, не може да бъде въведено в експлоатация и за него дори да се получи нотариален акт. Той иска Столичната община да провери дейността на дирекцията на арх. Калинов, за да се види "защо по този начин се прикрива незаконно строителство".

Терасата и постройките върху нея влязоха във фокуса на общественото внимание заради разминаването между имотната декларация на Георгиев и документите за собственост на апартаментите му. Тогава Георгиев се оправда с това, че терасата всъщност е покрив, което я прави обща част, а не негова лична собственост и затова не фигурира в имотната му декларация. Според общината обаче е безспорно, че тя е част от апартамента на антикорупционния шеф. И според район "Слатина", и според общинския строителен контрол обаче терасата безспорно е собственост на Георгиев, а не на всички собственици в сградата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?