Камарата на лордовете се обяви против Брекзит без сделка

Лондонският Висш съд отхвърли оспорване на решението на Джонсън да спре работата на парламента преди Брекзит

Камарата на лордовете се обяви против Брекзит без сделка

Горната камара на британския парламент одобри законопроект, който цели да блокира излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз без сделка в края на октомври, съобщи Ройтерс.


Нормативният акт изисква от премиера Борис Джонсън да поиска удължаване на членството на Обединеното кралство в ЕС с три месеца, ако парламентът не одобри сделка или не постигне съгласие за напускане без сделка до 19 октомври.

Камарата на лордовете одобри законопроекта без официално гласуване.

Очаква се да бъде подписан от кралица Елизабет в понеделник и да придобие силата на закон.

Високопоставени британски депутати от опозицията се споразумяха да гласуват срещу искането на премиера Борис Джонсън за предсрочни избори на 15 октомври, съобщи ДПА.

 

Споразумението между лидерите на Лейбъристката партия, Шотландската национална партия, партия "Либерални демократи" и други депутати прави малко вероятно Джонсън да спечели мнозинство от две трети в парламента на вота в понеделник, от каквото се нуждае, за да бъдат свикани предсрочни избори.

 

Лидерката на Шотландската национална партия Никола Стърджън каза в "Туитър", че предсрочни избори са необходими и са въпрос на време, но сега е по-важно да не се позволи на Джонсън да осъществи Брекзит без сделка.

Междувременно Висшият съд в Лондон отхвърли оспорване на решението на премиера Борис Джонсън да преустанови работата на парламента преди Брекзита, но посочи, че делото може да се прехвърли във Върховния съд за последно обжалване, предаде Ройтерс.

В края на август Джонсън обяви, че ще спре работата на парламента от средата на септември до средата на октомври, точно преди насрочената дата за излизане на Великобритания от ЕС на 31 октомври. Той аргументира решението си с желанието на правителството да представи новата си законодателна програма.

Това накара активистката Джина Милър, която преди две години спечели друго дело срещу правителството за Брекзита, да сезира съда.

Впоследствие към нейния иск се присъединиха бившият премиер консерватор Джон Мейджър и опозиционни политически партии.

След обявяването на съдебното решение Милър заяви, че парламентът не трябва да почива в такъв решаващ момент за британската демокрация.

"Върховният съд насрочи 17 септември за гледане на обжалването. Моят юридически екип и аз няма да спрем борбата за демокрация", каза Милър.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа