Камарата на лордовете за първи път назначи жена за церемониалмайстор на Черния жезъл

Камарата на лордовете за първи път назначи жена за церемониалмайстор на Черния жезъл

Камарата на лордовете - горната камара на британския парламент, избра жена за церемониалната роля на Черния жезъл за първи път в 650-годишната история на този пост, предаде Ройтерс.

Сара Кларк, която сега организира годишния тенис шампионат Уимбълдън, ще бъде лейди церемониалмайстор на Черния жезъл - абаносова пръчица със златно лъвче на върха - и ще отговаря за гладкото протичане на официалните събития в Уестминстърския дворец. Най-важното от тях е официалното откриване на парламентарните сесии от кралицата. Тогава вратата на залата на Камарата на общините се затръшва пред лицето на церемониалмайстора, което е символ на независимостта на долната камара.

Церемониалмайсторът реагира на това "историческо оскърбление" с три удара на Черния жезъл по масивната врата, която се отваря и тогава всички членове на парламента, водени от Черния жезъл, отиват в залата на Камарата на лордовете, за да изслушат речта на кралицата.

Най-ранното споменаване на Черния жезъл е в писма от 1361 година. Досега са известни 60 души, заемали тази длъжност.

Сара Кларк ще заеме поста в началото на идната година. Тя заяви, че за нея е чест да бъде поканена да заеме церемониалната длъжност: "Камарата на лордовете е място, където най-дребният детайл е равен по важност с най-внушителния. Традицията и историческото наследство са на особена почит", каза тя.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?