Камарата на общините подкрепи еднополовите бракове и абортите в Северна Ирландия

Камарата на общините подкрепи еднополовите бракове и абортите в Северна Ирландия

Долната камара на британския парламент одобри законови поправки в подкрепа на еднополовите бракове и абортите в Северна Ирландия, в случай че в тази провинция не бъде формирано местно правителство до 21 октомври, предаде Франс прес.

Северна Ирландия е без правителство от януари 2017 г. и текущите ѝ работи са управлявани от Лондон. Вчера депутати от Лейбъристката партия, основната опозиционна сила във Великобритания, се възползваха от това, за да прокарат законови поправки в Камарата на общините, въпреки опозицията на водещата северноирландска политическа сила, Демократичната юнионистка партия, срещу смекчаването на нормативната уредба по тези въпроси.

За разлика от останалата част от Обединеното кралство, където абортът е законен от 1967 г., в Северна Ирландия изкуственото прекъсване на бременността е разрешено само ако има риск за живота на майката. Нарушителите може да бъдат осъдени на доживотен затвор, в съответствие със закон, датиращ от 1861 г.

Еднополовите бракове, които са разрешени в останалата част от Обединеното кралство, остават забранени в Северна Ирландия.

Сега законовите поправки трябва да бъдат одобрени от горната камара на британския парламент, Камарата на лордовете. Те няма да влязат в сила, ако в Северна Ирландия бъде формирано провинциално правителство до 21 октомври.

Споделяне

Още от Европа