Камарата на представителите на американския Конгрес призна арменския геноцид

Камарата на представителите на американския Конгрес призна арменския геноцид

Камарата на представителите на американския Конгрес одобри снощи с голямо мнозинство - 405 гласа "за" и 11 "против" резолюция за признаване на геноцида над арменците в Османската империя.

За първи път такава резолюция се подлага на гласуване на пленарно заседание на една от камарите на Конгреса във Вашингтон.

В резолюцията се посочва значението на това да се почита паметта на жертвите на геноцида над арменците чрез официалното му признаване.

Конгресмените се обявиха и против усилията, насочени към това "правителството на САЩ да се свързва с отричане на арменския геноцид или който и да е друг геноцид". Камарата на представителите призова американците да получават повече информация за арменския геноцид.

По-рано и в Сената бе внесен аналогичен документ.

В продължение на десетилетия конгресмените обсъждаха подобни резолюции, но те не бяха подлагани на гласуване. Наблюдатели отбелязват, че резолюцията ще доведе до сериозно влошаване на американско-турските отношения.

Премиерът на Армения Никол Пашинян приветства решението на Камарата на представителите. Резолюцията /за признаването на геноцида/ е смела стъпка в посока установяване на истината и историческата справедливост, тя ще донесе утеха на много потомци на арменци, преживели геноцида, написа Пашинян в Туитър.

Армения е дълбоко признателна на членовете на Камарата на представителите на САЩ за решимостта при гласуването на резолюция номер 296, признаваща геноцида срещу арменците в Османската империя. Тази стъпка свидетелства за привързаността към идеите на хуманизма, истината, справедливостта, всеобщите ценности на солидарност и човешки права, се казва в декларацията на арменското външно министерство.

В документа се подчертава, че приемането на тази резолюция е важна стъпка в поддържането на международните усилия, насочени към предотвратяване на престъпленията на геноцида. Армения е готова да продължи тясното сътрудничество с всички международни партньори за активизиране на усилията по предотвратяване на престъпления против човечеството, заявиха от арменското външно министерство.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?