Камарата на представителите одобри "историческа" здравна реформа

Камарата на представителите одобри "историческа" здравна реформа

Американският президент Барака Обама успя да прокара своя план за здравна реформа през Камарата на представителите, а повечето анализатори определиха събитието като ”историческо”. Долната камара на американския Конгрес одобри президентския проектозакон с 219 гласа ”за” срещу 212 гласа ”против” – само три гласа повече от необходимите. Здравната реформа бе определяна като вътрешнополитически приоритет номер едно за президента.

Групата на демократите аплодира шумно победата веднага след като бе регистриран решаващият 216-ти глас в тяхна полза. Републиканците се обявиха твърдо срещу предлаганите промени.

Около час по-късно Камарата на представителите подкрепи и серия от промени в законопроекта. Сега предстои преработеният текст да бъде подложен на гласуване в Сената. Очаква се горната камара на Конгреса да се произнесе по въпроса тази седмица. Ако Сенатът одобри версията на Камарата на представителите, законопроектът ще бъде изпратен за подпис на президента Обама. В случай че горната камара на Конгреса на свой ред внесе промени, тогава текстът ще бъде върнат в долната камара. Това е така наречена помирителна процедура - сложен механизъм за приемане на закони в Съединените щати.

Лидерите на демократите в Сената обаче уверяват, че горната камара ще одобри без проблеми приетия от Камарата на представителите текст.

Здравната реформа на Обама предвижда включване на още 32 милиона американци в системата на здравното осигуряване. Целта е да бъдат обхванати 95 процента от американците под 65-годишна възраст. Хората над тази възрастова граница вече са включени в държавната система за осигуряване ”Медикеър”.

След окончателното приемане на закона американците ще бъдат задължени да се осигуряват в частни фондове, като в противен случай ще плащат глоби на държавата. Здравноосигурителните компании бяха лишени от правото да отказват осигурителни права на болни хора. Малките предприятия ще получат кредити, за да финансират здравните осигуровки на своите служители. Бедните домакинства ще получат държавна подкрепа. Законът не създава държавна каса за здравно осигуряване.

Американското правителство изчисли, че реформата ще струва 940 милиарда долара за следващите 10 години, но и ще намали държавният дефицит със 138 милиарда долара за този период.

Съединените щати остават способни на велики неща, заяви президентът Барак Обама малко след гласуването в Камарата на представителите, което той нарече "нов камък,

положен солидно в основата на американската мечта". "Тази вечер ние превъзмогнахме тежестта на политиката, а всички специалисти ни твърдяха, че това не е възможно", каза той, като се усмихваше сдържано.

Обама допълни, че "това не е радикална реформа, но е много важна реформа", която "няма да оправи всички проблеми на здравната система", но "ни придвижва в правилната посока".

"Историческа първа стъпка", пише вестник "Лос Анджелис таймс" и обяснява тази своя оценка. Вотът в Камарата, пише вестникът, позволява САЩ да поемат по пътя към универсално здравно осигуряване - цел, която убягваше на реформатори още откакто Теодор Рузвелт призова за това в предизборната си кампания през 1912 г.

Ходът на Камарата ни увери, че независимо каква ще е крайната цена, Обама ще остане в историята като един от малкото президенти, които намериха начин да реформират социалната система на страната, пише "Ню Йорк таймс" под заглавие "Голяма победа, но на каква цена?".

След най-тежките дебати Обама доказа, че е готов да се бори за нещо, което го вълнува изключително дълбоко. Скептиците бяха започнали да се съмняват, но той показа, че когато в крайна сметка е решен да хвърли целия си политически капитал върху масата, може да спечели, макар и с минимална преднина. Независимо дали това е историческо постижение или политическо самоубийство за партията му, а може би и двете, Обама отбеляза успех там, където президентите Бил Клинтън и Джордж Буш не успяха, пише вестникът.
Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?