Камарата на представителите одобри отхвърлян от Тръмп проект за военен бюджет

Камарата на представителите одобри отхвърлян от Тръмп проект за военен бюджет

Камарата на представителите на Конгреса на САЩ с голямо мнозинство прие законопроекта за бюджета на САЩ в областта на отбраната, на който президентът Доналд Тръмп каза, че ще наложи вето, предаде Ройтерс.

Бюджетът възлиза на 740 милиарда долара и бе одобрен с 335 гласа "за" срещу 78 против. Тази разлика е достатъчна, за да се отхвърли ветото, обещано от Тръмп.

През следващите дни законодателството се очаква да бъде одобрено и от Сената.

Една от мерките, които Тръмп е критикувал, е преименуването на военни бази, носещи имена на генерали от Конфедерацията. Това обаче се подкрепя и от долната камара, в която мнозинство имат демократите, и от Сената, който е под контрола на републиканците. Тръмп е недоволен и от факта, че в законопроекта не се предвижда отмяна на раздел 230 от закона за етиката в сферата на комуникациите, който защитава компании като Алфабет, Туитър и Фейсбук от съдебни искове заради съдържание, публикувано на техните платформи.

Проектобюджетът съдържа и текст за разширяване на санкциите срещу газопроводите "Северен поток-2" и "Турски поток".

В рамките на проекта е одобрена и инициативата за задължително налагане на санкции на Турция заради купуването на руските зенитни ракетни системи С-400. Не по-късно от 30 дни след влизането в сила на закона за бюджета президентът е длъжен да въведе пет или повече ограничителни мерки по отношение на всяко лице, съзнателно участвало в придобиването на системите С-400, се казва в документа.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?