Камарата на представителите в САЩ одобри законопроект за борба с насилието срещу жените

Камарата на представителите в САЩ одобри законопроект за борба с насилието срещу жените

Камарата на представителите в САЩ одобри законопроект за борба с насилието срещу жените, предаде Франс прес.

Той предвижда да бъде забранена продажбата на огнестрелни оръжия на мъже, осъдени за домашно насилие или за упражняване на тормоз над жена. Възможно е това да усложни одобряването на законопроекта от Сената, където демократите и републиканците имат по равен брой места, отбелязва АФП.

"Това не би трябвало да е демократически или републикански въпрос, става въпрос за борба срещу злоупотребата с власт и за възпрепятстване на насилието", реагира президентът Джо Байдън. В приветствено послание той припомни, че като сенатор е бил авторът на първоначалната версия на този закон, датираща от 1994 г.

Контролираната от демократите Камара на представителите одобри текста с 244 гласа "за" при 172 "против" вчера - ден след като бял мъж застреля в Атланта осем човека, сред които седем жени, включително шест азиатки. Нещо рядко наблюдавано, 29 републиканци подкрепиха текста.

За да одобри и Сенатът законопроекта, обаче е необходимо 10 републиканци да се присъединят към 50-имата си колеги демократи - нещо, което изглежда трудно постижимо, отбелязва АФП.

От 1994 г. Конгресът на САЩ прие с подкрепата и на двете партии няколко променени варианта на закона за борба с насилието срещу жените. В момента е забранена продажбата на огнестрелно оръжие само на осъден съпруг, партньор, с когото жената живее на семейни начала, или мъж, от когото има дете.

Освен че разширява кръга на потенциално осъдените, новата версия подсилва защитата на представителите на сексуалните малцинства, на коренните жители на Америка и на нелегалните имигранти.

Републиканката от Камарата на представителите Деби Леско заяви, че законопроектът обслужва политическите цели на "радикалната левица".

Споделяне

Още от Свят