Камарата на представителите задвижва процедурата срещу Бар за неуважение към Конгреса

Министърът на правосъдието и главен прокурор на САЩ Уилям Бар представя редактирана версия на доклада на Мълър

Юридическата комисия на Камарата на представителите е на път да обвини правосъдния министър Уилям Бар в неуважение към Конгреса - първи залп в една вероятно продължителна и ожесточена съдебна битка между демократите в Камарата и администрацията на президента Доналд Тръмп относно доклада на специалния прокурор Робърт Мълър.

Председателят на комисията Джеролд Надлър насрочи за утре гласуване дали Бар да бъде подведен под отговорност за неуважение към Конгреса, като се позова на отказа на министерството да предостави пълния текст на доклада на Мълър до поставения му краен срок - вчера сутринта. Надлър, демократ от щата Ню Йорк, каза, че отказът на Бар да се съобрази с призовката не му оставя "друг изход освен да задвижи процедура за неуважение".

Този ход срещу Бар е отражение на задълбочаващия се разрив между демократите и министъра, когото те обвиняват, че е изопачил резултатите от разследването на Мълър в полза на Тръмп. В резюмето си за доклада на Мълър Бар заяви, че няма достатъчно доказателства за възпрепятстване на правосъдието от страна на Тръмп - заключение, което демократите яростно оспорват.

Според Надлър вече представената публично версия на доклада на Мълър съдържа "смущаващи улики и анализ, че президентът Тръмп е замесен във възпрепятстване на правосъдието на най-високи равнища". Сега, добави той, депутатите трябва да получат пълната версия и укритите доказателства, "за да решат как най-добре да процедират по-нататък с надзора, законодателството и други конституционни отговорности".

Комисията заяви, че процедурата за обвинение в неуважение може да бъде отложена, ако министърът на правосъдието положи "добросъвестни усилия" да се съобрази с комисията.
В знак за вероятно размразяване на отношенията, Надлър каза снощи, че министерството на правосъдието се е съгласило за среща днес с неговия екип и изрази надежда за "конкретен напредък" към решаване на спора.

По-рано говорителка на министерството на правосъдието каза, че то е "предприело извънредни стъпки да удовлетвори исканията за информация от Юридическата комисия на Камарата" относно доклада на Мълър, но добави, че Надлър не е отговорил. Тя добави, че демократите са отказали да прочетат версия на доклада на Мълър, по-малко редактирана от тази, която вече е предоставена на Конгреса. По думите ѝ служители (на министерството) продължават диалога с комисията и екипът на Надлър е поканен в министерството "за обсъждане на взаимно приемливо решение".

Ако комисията одобри резолюцията срещу Бар, както се очаква, тя ще бъде изпратена за окончателно утвърждаване от пленарно заседание на Камарата. Но тази стъпка надали ще доведе до криминални обвинения. Едно гласуване в Камарата би сезирало за наказателно действие прокурора на (столичния) Федерален окръг Колумбия, който е служител на министерството на правосъдието и вероятно ще застане на страната на министъра, който е и главен прокурор.

И все пак, задвижвайки процедура за обвинение в неуважение, демократите се надяват да изпратят знак към администрацията на Тръмп за готовността си да прибягнат до правомощията на Конгреса като мнозинство. Освен че изискват доклада на Мълър, демократите на Камарата са изпратили призовки (засега в повечето случаи неуспешно) до свидетели от администрацията, и са направили опити да получат достъп до финансови документи, отнасящи се до личните и бизнес делата на Тръмп. Самият Тръмп каза, че ще блокира тези опити, заявявайки, че ще се "бори срещу всички призовки".

Лидерите на демократите в Камарата могат да подадат граждански искове срещу министерството на правосъдието, за да получат (пълния) доклад на Мълър - вариант, чийто изход може да отнеме месеци и дори години. Някои членове на комисията смятат също, че на Бар може да бъде наложена глоба за отказ на достъп до информация. Та могат също да задвижат процедура за импийчмънт срещу Тръмп, макар че председателката на Камарата Нанси Пелоси каза, че засега не проявява интерес към такъв ход.

Републиканците заклеймиха тактиката на демократите, като ги обвиниха в преиграване, и подкрепиха Бар. Според главния републиканец в юридическата комисия Дъг Колинс от щата Джорджия "демократите са започнали задочна война за очерняне на главния прокурор", като всъщност гневът им е насочен срещу президента.

Съществува прецедент за обвинение в неуважение към Конгреса срещу действащ министър на правосъдието. През 2012 г. Камарата обвини тогавашния министър на правосъдието Ерик Холдър заради провалена операция срещу трафик на огнестрелни оръжия, станала извесна като "Бързи и яростни". Републиканците се позоваха да отказа на министерството да предаде без всякакви предварителни условия документи, свързани с рискованата операция. Министерството на правосъдието не предприе никакви действия за съдебна процедура срещу министъра.

Докладът на Мълър, който вече е бестселър дори в редактираната си версия, твърди, че разследването не е установило престъпен сговор между екипа на Тръмп и Русия. В него обаче така и не се прави заключение, дали Тръмп е възпрепятствал правосъдието. Мълър не обвини Тръмп, но заяви, че не може и да го оневини.

Според демократи от юридическата комисия на Камарата Конгресът е "единственият орган, който може да търси отговорност от президента", тъй като министерството на правосъдието има политика да не повдига обвинение срещу действащ президент. Те твърдят, че им трябва пълния текст на доклада и доказателствата, посочени в него, включително протоколите от разпити на свидетелите и "паралелно водените бележки". Надлър иска също така всеки член на Конгреса да може да прочете пълния доклад.

Докато битката с Бар ескалира, демократите преговарят и за интервюиране на самия Мълър. Тръмп усложни тези преговори в неделя, като писа в Туитър, че ще се възпротиви на това Мълър да дава показания, отстъпвайки от предишната си позиция, че Бар трябва сам да вземе решение по този въпрос.

Докато Мълър остава служител на министерството на правосъдието, Тръмп или Бар могат да му забранят да се яви за показания. Тръмп не даде индикация дали би предприел стъпки в тази посока. Не е ясно кога Мълър ще напусне министерството, нито дали би желал да свидетелства в лично качество, когато напусне.

Миналата седмица Надлър каза, че комисията е "в процес на уточняване на дата" за свидетелствнето на Мълър и изрази надежда това да стане на 15 май. Правосъдното министерство отказа коментар.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?