Камарата на приватизатора Радосвет Радев е против концепцията за "спящите" акции

Радосвет Радев

Българската стопанска камара (БСК), председателствана от бившия приватизатор Радосвет Радев, се обяви срещу концепцията на финансовото министерство за раздвижване на "спящите" акции от масовата приватизация, каквито притежават около 2 милиона българи.

В сряда финансовото министерство предложи да се задължат гражданите или да прехвърлят акциите си в инвестиционен посредник, за да търгуват с тях, или да ги оставят в новосъздаден инвестиционен фонд, който колективно да управлява правата им. Ако изобщо не проявят интерес в рамките на около 6-7 години, средствата на хората ще се прехвърлят в Сребърния пенсионен фонд.

В момента мнозинството от гражданите нямат никакъв интерес към акциите си и не получават никакви дивиденти срещу тях. От това нерядко се възползват други акционери в бившите приватизационни фондове, част от които управляват лошо включените в холдингите предприятия и не раздават дивидент по различни причини. Друга част от бившите фондове обаче се управляват добре и раздават добри дивиденти, ако някой си ги потърси.

Ако се създаде единен инвестиционен фонд, който да управлява правата на дребните акционери, той ще може да се меси в управлението на апетитни предприятия.

Според БСК концепцията на МФ "ще създаде изключително опасни и противоконституционни практики за принудително отнемане на собственост на български граждани". Според бизнес организацията подобни мерки са "опасна и неприемлива обществена несправедливост към всички български граждани, придобили ценни книжа от процеса на масова приватизация в България".

Председателят на камарата Радосвет Радев е добре запознат с процеса на масовата приватизация, защото лично е участвал в нея като основател на най-големия приватизационен фонд "Доверие" и на другия популярен приватизационен фонд "Албена инвест" (днес "Албена" АД).

Според Радев в никакъв случай не трябва да се "отнема" собствеността на гражданите, като акциите им се прехвърлят за управление от специално създаден за целта фонд.

Радосвет Радев и колегите му в БСК са на мнение, че изобщо не е работа на държавата да се меси в проблема със "спящите" акции, а евентуална информационна компания по въпроса не би дала резултат в сегашната ситуация.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес