Камарата на строителите обвини президента, че уронва авторитета на бранша с лъжи

Професионалната организация иска извинение от Румен Радев

Камарата на строителите обвини президента, че уронва авторитета на бранша с лъжи

Камарата на строителите в България обвини президента Румен Радев в "разпространение на откровено неверни твърдения, които могат да доведат до сериозни икономически вреди на бранша и уронват авторитета на строителната професия".

Реакцията на професионалната организация е по повод изказването на Радев от четвъртък, че ”трагедията край Своге осветли порочната система в обществените поръчки и строителството, навсякъде се вихри безнаказаност”. Според Радев заради това загиват хор и независимо какво ще бъде заключението на следствието, пътят е лош и това е факт, а парите са "изядени".

Според строителната камара "трагедията се политизира и използва, като се поставя негативен знак върху строителния бранш като цяло". Така се омаловажавали усилията на компаниите да модернизират инфраструктурата.


"Не приемаме използването на президентската институция за разпространение на откровено неверни твърдения, които могат да доведат до сериозни икономически вреди на бранша и уронват авторитета на строителната професия. Това говорене е изключително опасно, то ще доведе до блокиране на европейски средства, фалит на фирми, драстично увеличаване на безработицата, стачки и негативен имидж на България", се казва в позиция на камарата, изпратена до медиите.


От бранша настояха Радев да се извини на всички работещи в сектора около 200 хил. души.

"Напомняме, че в Централния професионален регистър на строителя  са вписани над 5100 фирми, които осигуряват работа на над 200 хил. души и препитание на близо 1,5 млн. българи. Голяма част от тези хора вероятно също са гласували за президента Радев", посочват от камарата.

"Българските строители не са крадци и престъпници, а създават блага за България", пише още в позицията.

"Строителният отрасъл е изправен пред огромни предизвикателства, спирането на стартирали и забавянето на реализацията на предстоящи важни инфраструктурни проекти може да доведе до сериозни икономически последици за България, както и до критично задълбочаване на и без това тежкия проблем с липсата на кадри, които просто ще напуснат страната, търсейки по-стабилен трудов пазар", казват от професионалната организация на строителите.

От камарата посочват още, че вярват, че следствието и прокуратурата ще установят причините и виновниците за тежката катастрофа край Своге, при която загинаха 17 души.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес