Камарата на строителите подкрепи "Артекс" за продължаване на строителството на "Златен век"

Камарата на строителите подкрепи "Артекс" за продължаване на строителството на "Златен век"

Камарата на строителите в България официално обяви във вторник подкрепа за продължаване на строителството на небостъргача "Златен век" в столицата. Преди ден стана ясно, че Апелативен съд - София град блокира опита на шефа на ДНСК Влади Калинов със заповед да спре строителството. В момента са изградени 17 етажа от планираната 34-етажна сграда.

"Нашето разбиране е, че държавните и общински институции, на които по закон са възложени функции, свързани със строителния процес, са длъжни да действат законосъобразно, добросъвестно и компетентно при изпълнение на нормативно определените им правомощия. Проектът "Златен век" е на такъв етап на строителство, който предполага, че всички обстоятелства, свързани с неговото изграждане е трябвало отдавна да бъдат изяснени", се посочва в позицията на камарата.

Разнопосочните решения на българските институции са тревожен сигнал за нарушаване на бизнес климата и развитието на сектор "Строителство".

Нашето категорично мнение е, че в този момент и занапред меродавни следва да бъдат решенията на българския съд.

"Апелираме компетентните органи при вземане на отговорни решения да съблюдават принципите на правовата държава, да създават предпоставки за установяване на добър бизнес климат, разкриване на нови работни места и стимулиране на модерното развитие на градовете при спазване на европейското и национално законодателство", заключават от камарата.

От решението на съда стана ясно, че финансови вреди, настъпили във времето от 15 април 2019 г. до 15 май 2021 г. заради спирането на строежа за "Артекс" възлизат на 4 939 662 лева. Наред с това неустойките към клиентите му при удължаване на срока на строителството са за 2 567 024 лева, а пропуснатите ползи от непродадени имоти, поради отказали се клиенти след издаване на заповедта са за 10 748 165.97 лв., сочат данните на дружеството.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?