Камарата на строителите призова да им се плати за свършената работа

Организацията се обяви срещу спирането на обществените поръчки

Камарата на строителите призова да им се плати за свършената работа

Камарата на строителите в България (КСБ) призова възложителите - държавата и общините да се разплатят за свършената работа. Това се казва в тяхно обръщение към властта.

В него е посочено, че строителството в страната трябва да продължи.

Секторът е структуроопределящ за икономиката на страната и осигурява заетост на над 200 хил. работници и служители. За тях и техните семейства спирането на строителната дейност означава лишаване от средства за препитание, невъзможност за заплащане на задължения, сметки, за закупуване на жизненоважни медикаменти, е посочено в обръщението.

Камарата на строителите настоява за бързо разплащане от страна на държавата, общините, агенциите и всички възложители за вече свършената от фирмите работа. Организацията подготвя справка за дължимите средства от публични възложители към бранша.

Освен това се иска държавата да изработи в спешен порядък механизъм за финализиране и разплащане на многобройни обществени поръчки с по-малък размер.

Администрацията не трябва да спира работа, призовава КСБ. Тя настоява да се положат максимални усилия за бързо обработване на документи, справки, удостоверения и други документи.

Призивите за стопиране на обществените поръчки са напълно несъстоятелни, смятат от КСБ. Според организацията икономиката трябва да продължи да се развива при спазване на санитарно-епидемиологичните мерки.

В извънредното законодателство ГЕРБ предложи да се спрат всички обществени поръчки, докато страната е в извънредно положение.

От Министерството на регионалното развитие пък дадоха право на общините временно да спрат изпълнението на обектите, финансирани от оперативна програма "Региони в растеж", докато страната е в извънредно положение.

"Извънредната ситуация изисква извънредни мерки по ускоряване и опростяване на приемането на завършените строително-монтажни работи и бързото им разплащане дори в случаите, в които обектите не са приключили поради забавени и/или отложени доставки на суровини, съоръжения и оборудване от чужбина. В тези случаи трябва да се разработят механизми за преразглеждане на вече договорени срокове за изпълнение на договорите", се казва още в обръщението към властта на КСБ.

Строителите смятат, че е необходимо да се инвестират повече публични средства в големи и средноголеми инфраструктурни проекти, за да се подкрепи българската икономика. По време на кризи публичният ресурс е този, който извежда икономиката от рецесия, посочват от КСБ.

Във времето на сериозни и непредвидими предизвикателства, пред които Европа и нашата страна са изправени, за КСБ и нейните членове от първостепенно значение е продължаване на работата на фирмите и запазване на хората заети в тях, се казва още в позицията на КСБ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?