Камбоджа поиска дипломатическа помощ в конфликта й с Тайланд

Камбоджа поиска дипломатическа помощ в конфликта й с Тайланд

Камбоджа поиска във вторник спешно да бъде свикан Съветът за сигурност на ООН, за да се потърси решение на териториалния ѝ конфликт с Тайланд, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Трябва да се намери решение на проблема при спазване на международните закони, за да се избегне въоръжена конфронтация, поясни в комюнике външното министерство на Камбоджа. "Имаме нужда от трета страна за решаване на проблема", заяви за агенцията говорител на правителството.

Дискусиите между Камбоджа и Тайланд с цел да бъде решен териториалният им спор за древния хиндуистки храм Преах Вихеар приключиха в понеделник без резултат. Двете страни се споразумяха единствено да не прибягват към сила.

Над 500 тайландски и 1000 камбоджански войници са разположени от двете страни на границата, откакто на 15 юли властите в Камбоджа обвиниха тайландски военни, че са я преминали. Двете държави обявиха, че се стремят към мирно решаване на конфликта, но не се очертава никоя от тях да се откаже от териториалните си претенции, посочва Франс прес.

Бившият хиндуистки храм Преах Вихеар се намира на около 400 км северно от столицата Пном Пен, близо до границата с Тайланд. Неотдавна той бе включен в престижния списък на ЮНЕСКО, включващ обекти от световното културно-историческо наследство. Руините на храма принадлежат на Тайланд, но Камбоджа претендира за територия близо до него, припомня агенцията.

Споделяне

Още от Свят