Камен Алипиев: Няма да кажа и една лоша дума за БНТ

Камен Алипиев: Няма да кажа и една лоша дума за БНТ

Известният спортен журналист от БНТ Камен Алипиев, който е пред уволнение, обяви в понеделник, че няма да каже и "една лоша дума" за телевизията.

"Мълча и ще продължавам да мълча! Няма да кажа никога една лоша дума за БНТ, така ме е научила легендата, великата Нери Терзиева, с която имах честта да поработя в друго грандиозно начинание - ЕФИР2! Ако аз съм някой, това е единствено благодарение на телевизията Майка! Моля ви, не обиждайте никого! Всеки взима своите решения и има своята карма!", написа Алипиев в профила си във Фейсбук. Той благодари на стотиците си приятели и фенове, които са се изказали в негова подкрепа в социалната мрежа.

Камен Алипиев-Кедъра е най-кадърният, грамотен и интересен спортен журналист в обществената медия. Той ще бъде уволнен, защото нямал диплома за висше образование, а такава се изисквала, за да бъде част от дирекция "Спорт".

За отстраняването на Алипиев съобщи вестник "24 часа", който цитира назначения от Емил Кошлуков директор на новосъздадената дирекция "Спорт" Сашо Йовков. Сашо Йовков беше един от конкурентите на Кошлуков за генерален директор на БНТ.

Решението за създаване на дирекция "Спорт" и назначаването на Йовков за неин ръководител бе сред първите, взети от ръководството на БНТ след избора на Кошлуков. Преди това спортният екип на БНТ беше обособен в продуцентски център "Спорт", оглавяван от Витомир Саръиванов.

Сега Йовков обяснява, че в БНТ имало задължителни правила за образователен ценз за определени позиции. Алипиев работи в обществената телевизия от 1987 г., а в спортната редакция е от 1992 г. Йовков казва, че има вариант Алипиев да остане в телевизията на граждански договор.

Кедъра беше сред малкото журналисти от БНТ, които подкрепиха протеста срещу настоящия директор на БНТ Емил Кошлуков през януари 2018 г. Тогава Кошлуков бе програмен директор на телевизията и искаше да промени темите на сутрешното предаване "Денят започва с култура".

Камен Алипиев определи назначаването на Кошлуков в БНТ като "послание към обществото" и въпреки че уточни, че лично никога не е имал нещо против "личността на г-н Кошлуков", "знаците, които се дават на и без това доста заспалото българско общество, са доста неприятни за мен".

Споделяне

Още от България