Камен Костадинов напуска парламента заради феномена 9/9

Камен Костадинов

Депутатът от ДПС Камен Костадинов напуска парламента. Той обясни решението си с това, че и в двете листи, които е водил на парламентарните избори, е имало случаен преференциален вот.

Така в парламента влезе Ангел Исаев, чието 9-то място в листата съвпадна с номера на партията в бюлетината. Той обаче отказа да напусне Народното събрание, каквито са правилата на ДПС, и бе изключен от парламентарната група. Сега Костадинов на практика поема отговорността.

"Това мое решение е продиктувано от следните съображения - във Велико Търново и в Бургас, и в двете листи бяха реализирани преференции на случаен принцип или феноменът 15-15", обясни Костадинов пред журналисти в парламента.

Първият случай на подобен случаен вот бе на последните избори за Европейския парламент, на които 15-ят в листата на БСП Момчил Неков стана евродепутат.

Днес Костадинов посочи, че не приема това като воля на избирателите, а като случайност и грешка, която се появява.

На мястото на Костадинов би трябвало да влезе изместения от Исаев Дурхан Мустафа. Той е областен председател е на ДПС в Бургас, бивш кмет на община Руен и бивш депутат - в 41-то и 42-то Народно събрание.

"Водачът на листата има, освен привилегията да бъде водач, и отговорността за поведението на хората в съответните листи, смятам, че и отговорността, и примерът се дават лично", заяви Костадинов.

С този акт искам да дам модел на поведение, да покажа, че политика не се прави само в парламента и че сме част от съответните партии и представляваме колективна роля, отбеляза той.

Камен Костадинов уточни, че остава в политиката и в ръководството на ДПС.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ посочи, че и той, и колегите му уважават и високо оценяват решението на Камен Костадинов.

Политическите партии са обществени организации, създадени на доброволен принцип от хора с общи интереси, обща идеология и общи цели, а членството в партията е доброволно. Всички членуващи в партията, в обществената организация създават общи правила и ги спазват. Неспазването на правилата автоматично изключва персоната от организацията, отбеляза Карадайъ.

Като всяка партия, ДПС има правила, чието спазване е основно задължение на доброволно членуващите в партията, дейността се ръководи според устава и решенията на съответните партийни органи, добави той. И обясни, че ДПС има решение да не се реализира мандат на база случайни преференции от рода на 15/15 или в случая 9/ 9.

По думите му Ангел Исаев е декларирал, че няма да реализира мандат на базата на този феномен. За съжаление той реши да реализира мандат не по правилата, коментира Карадайъ.

В този случай ще имаме и законодателна инициатива за решаването на този въпрос, допълни той.

По-късно от ДПС обясниха, че възнамеряват да внесат промени в изборното законодателство, който да премахме проблема с дублирането на номер на бюлетина и номер на кандидат.

Споделяне

Още по темата

Още от България