Камен Ситнилски подаде сигнал срещу двама свои колеги от ВСС

Бившият зам.-главен прокурор смята, че Ясен Тодоров и Галя Георгиева неправомерно са ползвали секретен достъп

Камен Ситнилски подаде сигнал срещу двама свои колеги от ВСС

Бившият зам.-главен прокурор и член на Висшия съдебен съвет (ВСС) Камен Ситнилски е подал сигнал срещу колегите си в съвета Ясен Тодоров и Галя Георгиева за това, че двамата са използвали данни от законно приложени СРС-та извън целите на разследването, съобщи в сряда "Правен свят".

Според неофициална информация на електронното издание в сигнала на Ситнилски не се споменават имена, но са визирани именно двамата членове на ВСС, тъй като става дума за избухналия преди няколко месеца СРС-скандал, в който бяха замесени Ситнилски, прокурорите Иван Ванчев и Емил Христов, както и членът на ВСС Румен Боев и председателите на Окръжен съд - Хасково Миглена Тянкова и на Районен съд - Свиленград Христо Георчев.

Именно Тодоров и Георгиева си извадиха допуск до класифицирана информация, за да се запознаят със съдържанието на СРС-тата и оперативните дела срещу Ванчев и Христов. По тях протичаха разговори между останалите участници в скандала, в които те обсъждаха предстоящия избор на членове на съвета от квотата на прокурорите и коментираха действия, окачествени от някои като недопустим лобизъм, припомня "Правен свят".

В резултат на това етичната комисия се самосезира, извика на изслушване всички замесени лица и в крайна сметка бяха образувани дисциплинарни производства срещу Ситнилски, Ванчев и Христов. Последните двама бяха отстранени и от длъжностите си в съдебната система, с мотив, че срещу тях има досъдебни производства. Ванчев е разследван за документно престъпление, а Христов – за длъжностно.

Впоследствие започна и процедура по отстраняването на Ситнилски от ВСС. Като повод за образуване на дисциплинарното производство срещу него бяха използвани именно факти от СРС-тата, в които протичаше бившият зам.-главен прокурор.

Споделяне

Още по темата

Още от България