Камен Ситнилски поиска проверка на всички избрани във Висшия съдебен съвет

Камен Ситнилски. Сн. БГНЕС

Да се провери как са избрани членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) от всички квоти – на Народното събрание, на съдиите, на прокуратурата и на следствието. Това поиска Камен Ситнилски, бивш зам.-главен прокурор и член на ВСС, срещу когото неотдавна започна дисциплинарно производство заради съмнения за нарушаване на етичните правила при избора на членове от съвета от прокурорската квота.

"Проблемът не е само на ВСС,  а вече е институционален. Ако се компрометира изборът на магистрати, не може да има авторитетен ВСС оттук нататък", каза Ситнилски пред Нова телевизия в понеделник. Той напомни, че въпросът за законността на изборите вече е поставен от съдиите. 

Ситнилски повтори,че няма да подаде оставка, а ще се защитава в хода на дисциплинарното производство с всички възможни средства. "Прокурорите са горди хора. Те не търпят вмешателство в техните дела и вътрешните им убеждения", заяви магистратът.

По думите му изтеклите записи от негови разговори с прокурори, от които се разбира за уговорки как да се гласува на делегатското събрание, са не само персонален удар срещу него, но и "размахване на пръст" към цялата съдебна система.

"Да удариш магистрат с 40-годишен стаж, да се опиташ да го унижиш, значи да си спечелил до голяма степен влиянието на тази част от съдебната система. Да размахаш пръст и да кажеш: "Видяхте ли какво се случи с вашия ръководител", това може да направи човек, който не обича законността", каза Ситнилски.  

Той обяви, че никога и пред никого не е изявявал предпочитанията си кой да бъде новият градски прокурор на София.

Споделяне

Още по темата

Още от България